Home / Porodica i zdravlje / Priroda u službi prevencije raka dojke
Priroda u službi prevencije raka dojke

Priroda u službi prevencije raka dojke

Za bolesti karcinoma pa i za karcinom dojke, vezani su mnogi mitovi i predrasude zbog čega neki ljudi obole a neki ne, a kada je lečenje u pitanju, naročito uznapredovalih vrsta tumora, ljudi se često okreću alternativnoj medicine zato što zvanična još uvek nema pravo rešenje i tada počinje začaran krug saveta, potrage i borbe sa bolešću.

S obzirom na onu narodnu – bolje sprečiti nego lečiti, kada je bilo koja bolest u pitanju, ali i ova najteža, prevencija je najvažnija kada se radi o bolesti karcinoma a u njoj najveću ulogu ima ishrana.

Karcinom dojke je hormonski zavisan karcinom što znači da višak estrogena, ženskog hormona, može podstaći pojavu i rast tumora pa najnovija generacija lekova za ovu bolest suzbija aromatazu, enzim odgovoran za biosintezu estrogena, ali s obzirom da postoje namirnice koje prirodno suzbijaju aromatazu, bilo bi dobro uvesti ih u ishranu.

Grožđe je voće koje ima antioksidativno dejstvo, ono je prirodni tonik za organizam, štiti od ultraljubičastih zraka, bogato je bioflavonoidima koji štite organizam od slobodnih radikala. Ono takođe blokira delovanje proteina koji pomažu rast kancerogenih ćelija, bukvalno ih izgladnjuju.

Borovnice su bogate fitohemikalijama  (nutritivne komponente u biljkama), takođe dobrim borcima protiv slobodnih radikala, istraživanja su pokazala da sprečavaju širenje karcinoma.

FreeDigitalPhotos.net

Nar ima antioksidativno dejstvo i 6 hemikalija koje suzbijajo aromatazu, pa je stoga dobar u prevenciji ali može se koristiti I tokom terapija, kada se bolest pojavi,  sprečava rast kancerogenih ćelija.

U istu kategoriju sa narom spadaju i jabuke, dobro je jesti ih sa korom, naravno prethodno pažljivo oprane. Jabuke su bogate kvercetinom, jednim od najaktivnijih bioflavonoida koji štiti DNK ćelije.

Cimet, čaroban začin, utiče na protein odgovorne za dotok kri u kancerogene ćelije pa samim tim blokira rast krvnih sudova koji “hrane” ove ćelije, ovo je jedan od najstarijih začina koje svako ima u kuhinji. Koristite ga u čaju, mleku, za pite i druge poslastice.

Povrće koje sadrži karotenoide, bundeva, krompir, tikvice, šargarepa, takođe su odlični u prevenciji karcinoma dojke.

Lisnato zeleno povrće, kupus, spanać, blitva, zelena salata brokoli, treba da budu neizostavan deo obroka bar jednom nedeljno.

I naravno, vodite računa da sve što jedete, jedete u sezoni kako biste najviše iskoristili ono što ove namirnice mogu da vam pruže. Ne zaboravite, grožđu nije vreme u januaru, kao ni mnogim drugim namirnicama koje možete kupiti van sezone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*