FreeDigitalPhotos.net

Pripremite belu odeću za leto – kako ukloniti mrlje sa bele garderobe

Ako je verovati prognozama, proleće bi najzad trebalo da zablista u svom sjaju i sa višim temperaturama, a sa njima ćemo početi da nosimo i garderobu svetlijih boja od kojih bela može da nam zada prilično problema.

Vreme se smatra neprijateljem bele boje, pa ono što ste na kraju prošle sezone oprali i spakovali, sada kada izvadite iz ormara može imati žute fleke od stajanja, najčešće na kragni, manžetnama ako su košulje u pitanju i ispod pazuha. Ove fleke se najčešće javljaju od znoja ili dezodoransa, iako se činilo da je stvar koju ste oprali potpuno čista, vremenom izbiju ružne, žućkaste fleke. Pranje u mašini ponekad ne daje rezultate pa pokušajte nekim malim trikovima da se oslobodite ovih fleka.

Prvo i osnovno, ne koristite izbeljvače, naročito ne više puta, oni su takođe neprijatelji bele boje, najviše onim materijalima koji nisu prirodni, možete napraviti još gore, da majica, košulja, ili haljina dobiju neku nijansu žućkaste boje, odnosno da vaš omiljeni komad garderobe bude kao iz reklame – belo koje više nije belo.

Ono što bi prvo trebalo da uradite je da pokušate sa pranjem u hladnoj vodi sa vrlo malo tečnog deterdženta. Ukoliko to ne pomogne, pokušajte sa običnim sapunom ali vodite računa da ne trljate previše mesto na kome se fleka nalazi jer možete da oštetite vlakna i razvučete ih. Nakon toga možete taj komad garderobe oprati u mašini, vodeći računa o temperaturi na kojoj sme da se pere, što obično piše na etiketi.

FreeDigitalPhotos.net

Ako ni to ne pomogne, isflekana mesta natopite rastvorom vode i alkoholnog sirćeta, dve kašike sirćeta na pola litra vode. Ostavite da odstoji oko sat vremena a zatim ubacite u mašinu za pranje. Isto možete uraditi i sa rastvorom vode i limunovog soka, u istoj razmeri – pola litra vode i dve kašike limunovog soka.

Pletene pamučne stvari i stvari od svile možete spasiti sa rastvorom vode i troprocentnog hidrogena.

I, najzad, pošto nećete samo jednu stvar prati u mašini, možete se, kako biste osvežili garderobu koja se pere na niskim temperaturama, i istovremeno je dezinfikovali, u deo u koji se sipa oplemenjivač sipajte malu šoljicu alkoholnog sirćeta. Vodite računa da stvari koje ste oprali sušite na otvorenom kako bi miris sirćeta izvetrio i nikako na suncu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *