Poslastica za kolekcionare – rukopis Doručak kod Tifanija na aukcijskoj prodaji

Snimljen 1961. godine, film Doručak kod Tifanija proglašen je jednim od sto najboljih filmskih ljubavnih priča svih vremena. Iako je Truman Kapot koji je napisao ovu ljubavno komičnu dramu želeo da ulogu pronicljive, šarmantne, duhovite i pomalo naivne Holi igra Merilin Monro, uloga je poverena Odri Hepbern.

Ovaj film je, kažu, stvorio savremenu ženu, onu koja u savršenoj večernjoj haljini, sa biserima oko vrata, posle noćnog provoda na ulici jede pecivo i pije kafu, u modu je uveo malu crnu haljinu a Odri Hepbern je ostala sinonim za ženu od stila, jedna od najvećih stilskih ikona svih vremena.

Holi, glavna junakinja filma ostala je bezvremena žena i što se tiče stila ali i zbog toga što je sama tema filma još uvek veoma aktuelna, devojke se i danas, posle više od pedeset godina nakon što se film pojavio u bioskopima, susreću sa istom dilemom  – da li treba žrtvovati sopstvenu nezavisnost zbog ljubavi, da li se predati ili ostati slobodna…

Foto: salon.com

Rukopis za Doručak kod Tifanija napisao je 1958. godine Truman Kapot, ekscentrik, jedan od najkontroveznijih američkih pisaca koji je dugo bio na marginama američke književnosti, homoseksualac, alkoholičar, sociopata, ali uz sve to briljantna i genijalna ličnost.

Krajem aprila, u auksijckoj kući u Nju Hemširu, njegov originalan rukopis za Doručak kod Tifanije, već požuteo, pun napomena na marginama gde se može videti da se glavna junakinja prvo zvala Koni Gustafson, biće ponuđen na prodaju, a početna cena će biti 250.000 dolara.

Svojevremeno, rukopis je od njega otkupio Herpers Bazar za 2.000 dolara da bi kasnije bio preprodavan sve dok nije stigao u posed izdavačke kuće Rendom Haus koja je i objavila roman.

Kada se ovaj roman pojavio u prodaji, Norman Majler, američki pisac izjavio je da je Kapot najbolji pisac tog vremena i da ne bi nijednu reč promenio u ovom sada već kultnom delu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *