Održana regionalna konferencija Pro Femine 2013

Juče je u Beogradu, u Hotelu Hyatt regency, u organizaciji časopisa Lepota i zdravlje održana regionalna konferencija Pro Femine 2013 na kojoj su učestvovale žene iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije  i Srbije, a pošto se svima  iz publike obratila i Afredita Abraši, Albanka iz Prištine, bila je to konferencija koju možemo nazvati Jugoslavija u malom.

Cilj ove konferencije je bio da pokaže gde se nalazi žena danas, kakva joj je uloga u društvu, da ukaže na probleme sa kojima se žene suočavaju bez obzira na to gde žive jer su problemi koje žene imaju globalno isti, govorilo se o porođaju, estetskoj hirurgiji, zdravlju, ženama u medijima, ženama umetinicama, modi, obrazovanju, interesovanjima žena i zlosotavljanju.

Na konferenciji je učestvovalo preko 150 žena profesionalaca iz svih oblasti i svih bivših republika, svih nivoa obrazovanja, ali i žene  koje nisu poznate široj javnosti, koje se bave poslovima koji nisu vezani za javnu scenu, a konferenciju je pratilo preko 50 akreditovanih novinara. Publici su se obratile Duška Jovanić, Vedrana Rudan, Snežana Dakić, Biljana Srbljanović, Biljana Cincarević, Danica Vučenić, Suzana Trninić, Vesna Dedić i mnoge druge žene, svaka uspešna u svojoj oblasti.

Konferencija je mogla da se prati preko leave stream-a tako da su tviteraši aktivno učestvovali tvitujući, sinoć je objavljena informacija da je pušteno preko 1.200 tvitova čime je oboren konferencijski rekord kada je tvitovanje u pitanju, što govori da je ova konferencija bila pun pogodak.

Izveštaje i fotografije  sa konferencije pogledati na sajtu Sveta, dok lične utiske možete pročitati na Mooshema blogu i Mahlat blogu.

Ovde ćemo izdvojiti jer sve ostalo možete pročitati na linkovanim stranama, da je, između ostalog, ono što stalno provlačimo i u tekstovima na Tetki, na konferenciji pomenuto i da u kriznim vremenima kao što je ovo, žene u svetu se sve više okreću ručnim radovima jer je to način da zarade kada nemaju posao.

Opšti utisak žena koje su učestvovale na ovoj konferenciji, ili kao panelistkinje ili u publici, je da je došlo do sjajne razmene pozitivne energije, onoga što nam je svima potrebno.

Do sledeće godine kada će, nadamo se, ova konferencija okupiti još više žena.

Foto u zaglavlju: Svet

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *