„Neću da pijem mleko“ iz zbirke „Priče za laku noć“

Mišica Ksenija je bila željeno dete i jedinče. Živela je ispod trešnje u udobnoj mišjoj logi.

Imala je svoju sobu, svoj krevet, radni sto, puno igračaka, knjiga i kompjuter. I bila je izuzetno dete, ali svojeglavo. Nije loše imati svoje mišljenje i braniti ga vatreno. Ali, svako može da pogreši. Ksenija nije ni pomislila da njoj može to da se desi.

Tako ona umisli da joj neka haljinica loše stoji. Ne pomaže nikakvo ubedjivanje, neće da je vidi, ni da je obuče… Dobro, prihvataju taj hir roditelji.

Ne valja prati zube ujutru, ko zna zašto Ksenija reši. Pere ih redovno u podne i uveče, ali ujutru neće ni da čuje… Dobro i to.

Ali bilo je stvari koje nisu roditelji mogli da dopuste.

Iako je bila dobrog apetita i mišica je morala da pije mleko. Dok se raste mleko je nezamenljiva hrana. Za doručak mama posluži jaje i šolju mleka. Ksenija pojede jaje, a mleko ostavi.

mišica ksenija 1

-Ne slaže mi se sa jajetom – kaže Ksenija. Mama se mršti.

Za ručak mleko joj ne ide uz gulaš, za večeru uz sendviče. Mama se buni :

-Pa ceo dan nisi pila mleko !

Drugi dan stavi kakao i šećer u mleko, ali Kseniji opet ne odgovara. Već se zabrinuli  Ksenijini roditelji. Otišli kod keruše Ljiše na razgovor.

-Dobro, videću šta se može – Ljiša se zamisli – danas je ionako sa družinom dogovorena psihološka radionica.

Kad su se svi okupili: mačak Vukašin, vrapčić Nebojša, bubamara Sonja, leptirić Nađa, pužić Marko, pčelica Nikolica i naravno mišica Ksenija, posedali su u krug kao VITEZOVI OKRUGLOG STOLA. Ljiša kaže:

-Danas vas vodim na zamišljeno putovanje.

-Jupiii ! – veseli se družina.

-Zažmurite ! Putujemo vremeplovom i zamišljamo da sve snimamo. Idemo

unazad u prošlo vreme. Setite se šta ste doživeli, šta je bilo lepo, kada ste posebno bili veseli, kada ste plakali… Na slikama treba da budu i oni koji su bili sa vama tada… E, sad otvorite oči. Da popričamo. Ksenija, reci šta si ti snimila ?

-Maskenbal je. Ja sam Pipi Duga Čarapa, Nebojša je gusar, Vukašin klovn, Sonja princeza, Nađa dobra vila, Markić nindža kornjača… Svi se smejemo.

mišica ksenija 2

-Dalje, šta si snimila ?

-Mama sipa mleko u čašu. Ostalo je mleka u šerpi. Ona sipa u šaku i… oh, umiva se… Mleko je dobro za ten, za čišćenje lica, kaže mama… Posle prilazi da me poljubi.. Miris mleka i kajmaka… muka mi je…

Kasnije su Ljiša i Ksenijini roditelji dugo razgovarali. Onda su zvali Kseniju. I našli su kompromis. Ne mora da pije mleko. Piće jogurt. On nema kajmak, ni miris mleka, a mleko je. A tek sir, mišju poslasticu će jesti do mile volje. Znate od čega se pravi sir ? Pa, naravno, od mleka.

-Drugari, ko će da se igra POŠTO SEKO MLEKO ?- pita Sonja. Svi žele da se malo razmrdaju.

Mišica Ksenija je pokazala posebnu svojeglavost i kad je učestvovala na konkursu za najlepši crtež. Tema je bila – PORUKA VANZEMALJCU  i to se pokazalo dobro, jer je našla originalno rešenje i pobedila je.

Kako je to bilo, pričaćemo sutra. Sad spavaj, mišice moja.

LAKU NOĆ.

Piše: Ljiljana Jerinić, psiholog

 

One comment

  1. Specifičnost u radu sa predškolskom decom je u tome što je odnos odraslih i dece asimetričan: odrasli raspolaže sa mnogo više znanja i o sebi i o svetu. Medjutim, da bi mogao da pruži prave i pravovremene podsticaje mora da bude posebno osetljiv i otvoren. On je taj koji organizuje aktivnosti i život tako da dete ima potrebu da razmenjuje svoje sadržaje, iskustva, pa i probleme u situaciji poverenja i prihvatanja i naravno on i bira intervenciju. Dete preradjuje dogadjaje na način koji odrasli ni ne sluti. Za razliku od odraslih koji teško idu na „zamišljena putovanja“, deci je ta tehnika bliska i efektivna. Ako su ostvareni svi preduslovi, dete će lako projektovati svoje unutrašnje dijaloge, neće ih „zaključati“, „zatrpati“, pa kad odraste će taj „paket“ da izleće kao iracionalno ponašanje. Izuzetno je važno da se ne propušta ovaj predškolski period u uspostavljanju emocionalne stabilnosti, razvijanju strategija za prevazilaženje neprijatnih stanja, da se unaprede veštine samoizražavanja i sporazumevanja, kako bi se odnegovao pozitivan stav prema sebi i svetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *