Foto: thehindu.com

Nasilje nad ženama u ratnim zonama biće kažnjavano kao ratni zločin

Na upravo završenom samitu grupe G8 na kome su se sastali ministry inostranih poslova SAD, Japana, Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije, Kanade i Rusije usvojena je deklaracija kojom će se ubuduće seksualno nasilje nad ženama u konfliktnim i ratom zahvaćenim područjima ubuduće tretirati i kažnjavati kao ratni zločin. Kako su izjavili, ovo je istorijski važan trenutak koji treba da pokaže ženama da ubuduće neće biti prepuštene same sebi a nasilje nad njima tolerisano kao manje važno.

“Postigli smo istorijski sporazum koji treba da spreči seksualno nasilje u konfliktnim zonama u kojima su česta silovanja žena i dece što predstavlja tešku povredu Ženevske konvencije i mora biti tretirano i kažnjavano kao ratni zločin” – izjavio je britanski minister inostranih poslova Vilijam Hejg.

Zahvaljujući ovom sporazumu, izdvojena su sredstva u iznosu od 27,5 miliona eura koja će biti korišćena za sprečavanje seksualnog nasilja u ratom zahvaćenim područjima kao i za istrage vezane za ove zločine.

Sastanku grupe G8 prisustvovala je glumica Anđelina Džoli kao specijalni izaslanik Visokog komesarijata UN za izbeglice, koja je dobila veliki aplauz nakon što je izjavila:

“Stotine žena i dece su seksualno zlostavljani u ratovima, ali ratna silovana nisu neizbežna. Moramo se suočiti sa ovim problemom i sprečiti da se ubuduće dežava. Ohrabrujuće je videti ljude na rukovodećim mestima kako gore protiv silovanja jer silovanje nije žensko pitanje ili humanitarno pitanje, to je globalni problem.”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *