Muke po mlekopitateljnicama

Jedva čekam, iako me se to neće direktno ticati, ali jedva čekam da se u sklopu svih tih evropskih zakona donese i onaj da zaposlenim majkama mora da se omogući da imaju pauzu za dojenje, ili da u firmi imaju odvojenu prostoriju u kojoj bi mogle da doje, te da imaju frižidere u kojima mogu da ostavljaju izdojeno mleko. Pa dalje, da svaki toalet u javnom prostoru mora da ima deo za majke sa decom, da dojenje, kao i svi tabui izađe iz četiri zida i postane ono što na samom početku razvoja ljudske zajednice i jeste bilo – najprirodniji način ishrane novog bića.

Nema baš mnogo tema na koje gubim svaku toleranciju na drugačije mišljenje, ali na stavove da je sramota dojiti u javnosti, da je to „privatan čin“, da majka iz obesti i zbog toga što bi da joj dupe vidi put,a sise sveta, svoje novorođenče hrani izvan zatvorenih vrata, e tu mi je prst u oku.

Kad to kaže muškarac, poželim mu, redom: da se porađa 12 sati, da ga pregledaju u tom procesu svi studenti na praksi, da mu niko nikad ne kaže šta treba da radi, a da svi očekuju da onog momenta kad beba kaže kme, on sve mora da zna, kao da se svako rodi kao majka, a ne kao beba. Pa da mu posle ne nadođe mleko, pa da gleda majušno biće koje se grči, a ne može da mu pomogne, a onda da mu mleko nadođe, pa da ima dva kamena, koja bole kad vlas kose padne na njih. Pa da mu se stvore ragade, pa da dobije mastitis, pa da doji na zahtev, što znači na pet minuta, na 15 minuta, na pola sata, a ako baš nije izričit, onda na sat-dva.

Pa da dehidrira, i da stalno brine ima li dovoljno mleka, je li to mleko dovoljno jako, da li beba plače jer je gladna, ili je žedna, ili joj nešto drugo fali, te da ima stalni osećaj krivice da nešto ne radi kako treba, a da svako iz okoline, od kasirke u samoposluzi, do babe u redu u banci, od njega zna bolje šta tačno mora da radi, jer to što radi ništa ne valja.

Kad to kaže žena, vidim majku koja je dete hranila adaptiranim mlekom iz sterilisane flašice. Što nije problem, ako ne osuđuje ove koje se trude da doje.

Katarina Milićević

U Srbiji je do šestog meseca isključivo majčinim mlekom dojena tek svaka sedma beba. U svetu taj prosek je 39%.  O prednostima dojenja svako malo neko negde trubi. O tome kako se doji beba, i o tome gde se beba doji, koji su uslovi potrebni da taj mali procenat postane veći, e o tome ne govori niko.

To je za četiri zida.

Zato što su u Srbiji sise poželjne za videti svugde: na ulici, na bilbordu, na televiziji, u novinama, jedino su grudi majke dojilje sramota. I to nije deo tradicije, jer je jedna od najvrednijih ikona ikona Bogorodice Mlekopitateljnice, na kojoj ona doji Hrista.

Autor: Katarina Milićević

Foto: hermitagemuseum.org

7 comments

 1. Katarina, odličan, ali odličan tekst. Samo, ima i mesto gde može da se nauči KAKO se doji, i da se pripomogne ako ima neki problem (onaj koji je rešiv) s dojenjem. To mesto je http:://dojenje.roditelj.org i tu ima i kontakt našeg potpuno besplatnog i volonterskog savetovališta za dojenje :)))

 2. Hvala! Postoji i LLL centar u Domu omladine, gde volonterke pomažu majkama koje doje, ali to je, zaista, slamka među vihorov’ma. I sve je u Beogradu. Ono što ja primećujem, a mislim da će me i statistika podržati je da decu doje visokoobrazovane i informisane mame, one znaju i gde i kako da nađu informaciju i pomoć, ali majke koje nemaju internet i ne žive u Beogradu…

 3. klasična štreberka

  Kato odličan tekst!
  Koliko sam se samo osjećala bespomoćno prije 6 godina kada su svi o dojenju znali sve, samo ja sirotica neuka i glupa što se mučim, a ima flašica i adaptirano mlijeko. Ma šta glupa, ma primitivna, upropaštavam grudi. A o dojenju van 4 zida ne mogu od muke ni da pricam.

 4. U potpunosti se slazem! Dojila sam moju bebu 12 meseci i za to vreme sam prosla sve napred navedene faze, od preispitivanja da li je pristojno dojiti dete na javnom mestu do opravdavanja cinjenicom da je to najprirodnija stvar, i bila sam uporna da dojim sto duze jer je majcino mleko nezamenljivo za bebin imunitet. Mnogi podaci o kvalitetu i znacaju majcinog mleka su dostupni na internetu, casopisima, savetovalistima i svaka majka treba da bude uporna i sto duze doji svoje dete!

 5. 1. Ako zelis da dojis svoju bebu za to mozes da nadjes mesto i vreme gde god hoces i zelis.
  2. Ako zelis da dojis svoju bebu, mnogo te briga ko ce to da gleda i kako ce da komentarise.
  3. Ako zelis da dojis svoju bebu, moras da budes svesna svih propratnih tegoba koje sa saobom proces dojenja nosi.
  4. Ako zelsi da dojis svoju bebu – to znaci da je zaista volis i da nista ne moze da zameni taj osecaj.
  5. Ako zelsi da dojis svoju bebu – doji je. Sta te briga sta ko prica. Pocev od zena feministkinja pa do pedofila mantijasa.
  6. Ako zelis da dojis svoju bebu – ne kukaj i ne hvali se time. To ne radis za drugog vec za sebe i za nju. Medicina ti tu pomaze. Bolje da te pregleda 10 studenata ili specijalizanata, nego da te pipa jedan pop.
  7. Ako zelis da dojis soju bebu – odbaci sve dogme koje te sputavaju i zivi u skladu sa sobom i potrebama svog najdrazeg bica.
  „Sramota je da se krade a nije sramota da se ide go.“
  Djenka M. Djapic – Maratonci trce pocasni krug

 6. Поносна сам што сам, на згражавање многих, дојила сина 2,5 године. Првих шест месеци му је то била једина храна, после смо све постепено уводили и наставили са дојењем. Данас је то здрав осмогодишњи дечак, емотивно стабилан. Препоручујем свим мамама да доје, да не одустају, ако у почетку не крене млеко (мени није прва два дана), да им то не буде изговор већ да буду упорне. Да, јесам високообразована, не живим у БГ и сматрам да је дојење поред насушне хране за бебицу , истовремено и чин развијања блискости између детета и мајке, једнако благотворан за обоје. Верујем да је и мом здрваственом стању и хормонском статусу после порођаја допринела чињеница да сам прихватила своју улогу мајке онако како су Бог и природа уредили. Поздрав свима.

 7. mislim da je krajnje vreme da ljudi shvate da dojenje nije sramota, to je osnovni način i najbolji način ishrane bebe, a svi koji misle da tu ima nečeg sramotnog ili ne daj Bože erotičnog treba da se jave psihijatru. Meni je žao što svoju decu nisam duže mogla da dojim, prvo dete samo tri meseca a drugo dva jer sam zbog propusta i greške lekara tri puta u tri meseca bila pod totalnom anestezijom, pa mi je valjda od toga i mleko stalo….. puna podrška svim majkama koje doje decu jer ako mi možemo kiflu da jedemo na ulici ili da ručamo u restoranu- može i beba da sisa !!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *