FreeDigital.Photos.net

Marš drolja

Potaknuta tekstom Biljane Srbljanović, i mojim tekstom objavljenim ovde, pod naslovom „Javno silovanje“, javila mi se juče drugarica iz Kanade. Napisala mi je da je tamo, kao reakcija na izjavu policijskog zvaničnika, koji je upozorio devojke da “ako se žena oblači kao drolja, to je otvoreni poziv na silovanje”, održan protest, kojim se skrenula pažnja da seksualno nasilje nema opravdanje, ma kako se žrtva oblačila.

Provokativno, protest je nazvan „Marš drolja“, kako bi žene pokazale solidarnost, jer sve one u jednom trenutku mogu da budu žrtve, i okarakterisane kao „drolje“ samo zato što su – žene.

Sve se dešavalo u aprilu 2011. godine, a pokret je brzo postao globalni, prihvatile su ga organizacije koje se zalažu za prava žena, pa je u narednih nekoliko meseci „Marš drolja“ organizovan u Brazilu, Argentini, SAD, Australiji, Indiji, Južnoj Africi…

Tražeći podatke o ovom maršu, sem teksta Marš kurvi koji je objavljen na Tetki, nisam naišla da drugi mediji u Srbiji objavili bilo šta, ali postoje informacije na portalima u regionu:

U Torontu održan prvi Slut pride

‘Marš drolja’: U donjem rublju se bore protiv silovanja žena

SlutWalk – prosvjed „drolja“ protiv zadrtosti i mačizma

Jedna devojka je na najzopačeniji i vrlo podmukao način predstavljena kao uzrok masakra u Ivanči, nazvana je „droljom“ i, na neki bolestan način, predstavlja pokriće masovnom ubici i opravdanje najvećeg zločina ikada počinjenog u Srbiji (i regionu, u mirnodopsko vreme).

FreeDigital.Photos.net

Njeno ime, fotografije, tumačenje ponašanja – sve je stavljeno na javni stub srama, i ona je sada, može se slobodno reći, preživela žrtva masakra, sa posledicama koje će se duboko odraziti na njen budući život.

Zbog nje, i zbog svih nas – zbog manekenke koja je ubijena, a javnosti na uvid stavljene njene promotivne fotografije, zbog lekarke koja je ugušena, a javnosti prezentovane izjave prijatelja ubice „kako je ona menjala muškarce“, zbog svih nas  koje u jednom trenutku možemo ili već jesmo bile žrtve samo zato što smo žene, javno pitam – možemo li da organizujemo Marš drolja.

Zbog sebe, i dve ćerke koje sam rodila, ja bih u tom maršu sigurno bila.

A vi?

Autor: Katarina Milićević

13 comments

 1. Magazin Gracija je radio tekst o ovome. Nije loša ideja organizovati i kod nas.

 2. Ja sam uvek uz Tebe, koliko mogu <3
  Ponosna što sam žena, nepostiđena što sam sama (skoro) celog života i ponekad osramoćena nevaspitanjem, prostotom i bezobzirnošću.

 3. Kad god se organizuje, eto me 🙂

 4. Procitala sam tekst i zaista ne znam ko ovde vise preteruje. Iako smatram da se treba boriti za zenska prava, mislim da je ovo pravo preterivanje sa svih strana. Policajac koji je tako reagovao je takodje preterao ali primer koji se koristi kasnije je ekstreman. Nista se nece izmeniti nekakvim protestima, za to imate primer gay parade. Mi smo zaostalo drustvo i kao takvima nam prvo treba kvalitetno vaspitanje i obrazovanje a za to je potrebno vreme a ne jos jedan protest.

 5. Kristina Ceslarof

  Naravno da sam za to da stanem u odbranu svake zene,svakog bica koje je bez razloga optuzeno za neki zlocin!Kako bi trebalo nazvati njegovu zenu sto je cutala i trpela batinanje(sta ce covek joj je bio preke naravi),kako bi trebalo nazvati sve komsije koje kaobojagi za sve te godine nisu primetili nista neobicno u komsiluku?Mada jadna je i ta majka sto osta bez sina…Tog monstruma skoro vise i da niko nespominje ispade veci monstrum devojka koja svoje ruke nije okrvavila,a sve zbog zatucanog naroda koji je okruzuje i novinara.Stajem iza nje jer sam i sama bila zrtva,ispala veci zlocinac od zlocinca,stajem iza nje jer sam zensko i imam zensko dete!

 6. Po ko zna koji put je žena označena kao krivac iako je u raznim tragedijama bila žrtva. Samo skandalozna pisanja medija o onom ljubornom ludaku koji je udavio bivšu devojku jer ju je mnogo voleo, a ona raskinula neuspešnu vezu sa njim dovoljan su zločin i bez zločina. Svi su trubili kako je on divan mladić i komšija, svima se lepo javljao, ali eto izazvala ga…. Naravno da treba protestvovati, ne možemo čekati da neko promeni svet umesto nas. Moramo pokretati promene i aktivno učestvovati u njima, inače se nikada neće ništa promeniti

 7. da. ja podržavam. ali kao i obično Žene nikada nisu bile složne u nečemu. u Srbiji žene ženu jako retko podržavaju… tako da… …

 8. Pa ako već ima toliko pristalica, hajde da se organizujemo!
  Evo, moj mejl je tijana_isailovic@yahoo.com, imam već malo iskustva u organizaciji ovako nekih okupljanja, pa ako stvarno stojite iza ove ideje, dajte da učinimo nešto.

 9. Računajte i na mene. Jes da sam vremešna, al sam žena i protiv sam svih diskriminacija, rodnih posebno, a i ovih, kako li da ih nazovem, prerasudnih, muško šovinističkih??

 10. Niste mi jasne zaista. Protiv sam bilo kakve vrste ugrozavanja prava, ali hajde da vidimo sta se smatra ugrozavanjem i kako funkcionisemo.
  Svaka osoba koja zeli da ima kontakt sa drugom osobom se trudi da se istoj dopadne i fizicki i psihicki. Namerno kazem osoba – i nema veze da li se radi o homo ili hetero vezama.
  Da bi se uspostavio kontakt sa nekom drugom osobom mora da postoji taj trenutak kada ce jedna osoba da iskaze odredjenu „inicijativu“ kako bi doslo do daljeg kontakta. Ako ti se ta osoba svidi i ako zelis ti to prihvatas i to sad ide nekim svojim tokom. Ali sta cemo ako ti se neko drugi ne svidi.
  Ne mozes odmah da kazes da je to uznemiravanje, krsenje prava ili maltretiranje. Tvoje je da jasno predocis nekom da li zelis da imas sa njim bilo kakav kontakt ili ne, tek ako se nedvosmisleno ustanovi da je tom prilikom predjena jedna vrlo jasna granica izmedju uspostavljanja kontakta i uznemiravanja, onda se moze govoriti o uznemiravanju.
  Ako bi bilo kakvo kontaktiranje bilo okarakterisano kao ugrozavanje onda je to korak blize frustraciji osoba koje zele da uspostave bilo kakav kontakt. Toliko ima usamljenih koje razni zakoni unapred upozoravaju da ga pri bilo kom pokusaju uspostave kontakta sa drugom osobom ista moze tuziti za ugrozavanja ili maltretiranje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *