Home / Kafa sa tetkom / Iskoristite sapun do kraja
Iskoristite sapun do kraja

Iskoristite sapun do kraja

Sigurno se i vama desilo da bacite sapun koji se istrošio, odnosno koji se toliko smanjio da nam prilikom pranja ruku ili tuširanja neprekidno ispada, a poredo toga, tada nam se čini da ne peni dovoljno što je još jedan razlog da ga bacimo.

Te “ostatke” sapuna možete iskoristiti na mnogo načina, jedan od njih je da sapun dobro osušite a zatim ga stavite u platnenu vrećicu koju ne treba zatvarati i stavite u ormar, između stvari koje nećete duže vreme obući, recimo među džempere koje smo prestali da nosimo i ovih dana ih peremo i odlažemo za sledeću sezonu. Pošto će stajati par meseci, izgubiće miris koji su primili od oplemenjivača za rublje tako da je sapun idealno rešenje.

Od ostataka sapuna možete napraviti tečni sapun, samo ga rastvorite u vodi i čuvajte u nekoj boci, njime možete prati ruke ili koristiti za pranje garderobe koja se pere ručno, ništa nije lošiji od tečnih deterdženata koje kupujemo. Ovaj tečni “deterdžent napravljen od sapuna možete koristiti i za mašinsko pranje s tim što ga umesto u kasetu za prašak morate sipati direktno na rublje.

Ako nikada niste probali sapun umesto praška za mašinsko pranje veša, još jedan način je da ga narendate i dobićete savršen deterdžent. Ukoliko ga sipate u kasetu za prašak ona mora biti suva kako bi voda povukla sav sapun ali ga možete staviti i direktno na rublje, u bubanj.  Koristite ga za pranje šarene garderobe.

Još jedan trik da iskoristite sapun do kraja – ako ste nekada kupovali beli luk u marketima, on je obično pakovan u one bele mrežaste vrećice, stavite sapun u vrećicu, dobro zavežite i koristite ga za pranje ruku ili tuširanje. Istovremeno ćete, ako ovo koristite prilikom tuširanja dobro izmasirati kožu i pojačati perifernu cirkulaciju, imaćete sapun i rukavicu za tuširanje u jednom.

Obični sapuni za pranje ruku mogu ponekad biti vrlo efikasni protiv fleka, isflekano mesto nakvasite, narendajte sapun i dobro ga utrljajte, ostavite malo da odstoji a zatim operite, bićete iznenađeni, efikasni su i protiv fleka od masti.

I na kraju, da biste potpuno iskoristili sapun, ukvasite ga i “zalepite” za sapun koji ste tek otpakovali. Posle prvog korišćenja on će se potpuno stopiti sa novim sapunom.

(Foto: FreeDigitalPhotos.net)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*