Intimni veš protiv silovanja

Sigurno ste svi već čitali o porastu nasilja nad ženama u Indiji koje traje već nekoliko godina i o slučaju silovanja koji se  tragično završio smrću silovane studentkinje..Problem silovanja je toliko veliki da su pokušali čak i da uvedu vozila javnog prevoza samo za žene, međutim, najveći problem leži u tome što država ne uspeva da donese odgovarajuće zakone o kažnjavanju silovatelja.

Posle silovanja koje je doživela turistkinja iz Švajcarske i Britanke koja je ispala kroz prozor hotela bežeći od napadača (izvor Daily Mail) turistkinje se sve više izjašnjavaju da neće putovati u Indiju, a skorašnja ispitivanja pokazala su da je u ovoj zemlji ukupna poseta turista u zadnje vreme opala za 25% dok se 35% žena manje odlučuje da rizikuje posetu zemlji u kojoj može biti silovana.

Vođeni prvenstveno problemom silovanja svojih sunarodnica, tri indijska studenta sa Fakulteta tehničkih nauka napravili su intimni veš za žene koji može odbiti napadače i sprečiti silovanje.

Radi se o običnom pamučnom vešu koji podseća na kombinezone kakve su žene nekada nosile a koji imaju ušivene senzore i na jači registrovan pritisak napadača mogu da odbiju elektrošokovima. Pored toga, ovaj veš je opremljen i čipom sa GPS-om I GSM modulom koji u tom trenutku automatski šalje SMS poruku policiji ili porodici sa tačnom lokacijom gde se nalazi žena koja je napadnuta.

Svetski mediji objavljuju ovu vest koju skoro da porede sa nečim revolucionarnim. Nažalost, sva odgovornost se ponovo stavlja u ruke žena, da bi se zaštitile moraju da nose tehnološki moderan “oklop” koji možda može da pomogne ako je napao samo jedan muškarac. Ukoliko se radi o grupi napadača kao što se desilo u slučaju preminule studentkinje, teško da se može odbraniti čak i pošto policija dobije poruku da je napadnuta, dok oni stignu, iako ne bude silovana, u najboljem slučaju će biti povređena.

Sve u svemu, protiv silovatelja se ne treba boriti tehnologijom nego restriktivnim zakonima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *