Home / Porodica i zdravlje / Homeopatija – rešenje za polensku alergiju
Homeopatija – rešenje za polensku alergiju

Homeopatija – rešenje za polensku alergiju

Da li ste znali:

–       u Srbiji je skoro 50% dece alergično na polen što već poprima razmere epidemije;

–       osobe alergične na polen retko su alergične na samo jednu vrstu polena, uglavnom se radi o alergijama na sve vrste polena;

–      ako jedan od roditelja pati od polenske alergije, dete ima 50% šansi da i samo ima alergijske probleme;

–       još uvek nije utvrđeno zbog čega neki ljudi pate od polenske alergije;

–      polenska kijavica ima iste simptome kao svaka druga kijavica;

–      period cvetanja traje od februara do novembra, osobe sa težim oblicima polenske alergije za to vreme moraju da uzimaju lekove a mesečna terapija košta između 4 i 5 hiljada dinara;

–      najviše problema izazivaju ambrozija i kamilica a alergijske reakcije se mogu javiti i do 48 sati nakon kontakta sa polenom biljaka koje izazivaju alergije;

–      polen se može preneti vetrom i do 100 kilometara daleko

–      za polenske alergije su vezane mnoge predrasude, recimo, lipa nije veliki alergen, maca topole ne izaziva alergiju jer je to deo ploda a ne polen;

–      polen breze izaziva jake alergijske reakcije, kao i kopriva, bokvica, štir…;

–      u Srbiji je u Zakonu o kvalitetu vazduha polen definisan kao zagađujuća materija;

–      svaki peti Eropljanin pati od nekog tipa alergije, procenjuje se da će taj broj do 2015. godine biti mnogo veći;

–      kao terapija za polensku alergiju koriste se antihistaminici, kortikosteroidi, leukotrieni ali i homeopatski lekovi koji se kod nas još uvek nedovoljno koriste.

Juče je, povodom Svetske nedelje alergije koja traje od 8. do 14 aprila, održana konferencija za novinare o alergijama na polen, na kojoj su govorili prof. dr Branimir Nestorović iz Univerzitetske dečje klinike, Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za praćenje državnog monitoringa alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine i Marija Krivačić, magistar farmacije, koji su pričali o uzrocima nastanka, lečenju i prevenciji polenskih alergija koje će, prema stavovima brojnih svetskih organizacija, biti posebno u porastu u toku 2013. godine.

Alergije i astma su najčešće hronične bolesti u Evropi, pa se procenjuje da 80 miliona odraslih (preko 20%) Evropljana pati od nekog tipa alergije. Kad je u pitanju broj dece sa alergijskim tegobama, procenjuje se da čak 30-40 odsto dece pati od nekog tipa alergije, ali se taj broj povećava iz dana u dan. Statistike kažu da će do 2015. godine svaki drugi Evropljanin patiti od alergije.

Prema rečima prof. dr Branimira Nestorovića, alergijski rinitis se javlja u bilo kom starosnom dobu, ali najčešći starosni opseg početka je od 8 – 11 godine (u 80 odsto slučajeva razvije se do 20. godine). „Najčešći uzročnik pojave alergijskog rinitisa su polenova zrna biljaka. Simptomi alergijskog rinitisa obuhvataju kijanje, svrab i curenje nosa, zapušen nos, kao i mnoge druge neprijatne pojave koje onemogućavaju obolele u svakodnevnim aktivnostima. Kada je u pitanju lečenje, noviji radovi iz medicine dokumentuju jednaku efikasnost homeopatskog lečenja alergijskog rinitisa i korišćenja terapije klasične medicine“ – kaže prof. dr Nestorović.

FreeDigitalPhotos.net

Polen

„Kalendar cvetanja biljaka sa alergenim svojstvima i dnevne, kao i nedeljene prognoze koncetracije polena, koriste ljudima koji pate od alergijskog rinitisa, kako bi preventivno i na vreme počeli da uzimaju svoju terapiju. U Srbiji se koncentracija polena u vazduhu meri već 20 godina i izražava se kao broj polenovih zrna na kubnom metru vazduha. Najveća je ujutru, na suvom toplom danu i slabom vetru“ – objasnila je Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Savete za olakšavanje tegoba kod polenskih alergija, ponudila je Marija Krivačić, magistar farmacije. „Svakako je potrebno promeniti životne navike, a to znači izbegavati kontakt sa alergenom, svakoga dana prati kosu, često u toku dana menjati garderobu, jer se polen zadržava u kosi i garderobi, kada su visoke koncetracije polena koristiti klima uređaje za provetravanje prostorija i slično. Značajno je pomenuti da pored klasične terapije danas imamo i homeopatske lekove koji su prirodnog porekla, mogu ih koristiti i deca i odrasli, a mogu se kupiti u svakoj apoteci bez recepta“- zaključila je Marija Krivačić.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*