Home / Porodica i zdravlje / Čudotvorna aloja
Čudotvorna aloja

Čudotvorna aloja

Ime Aloja na sanskritu predstavlja devicu, a ime je dobila najverovatnije zbog toga što daje snagu i podstiče obnavljanje ženske energije. Kao lek, koristi se od davnina, širom sveta. Pominje se još kod Sumera, Egipćani su je smatralim biljkom besmrtnosti, Hindusi su je nazivali “tihim isceliteljem”. Bila je poznata i starim Grcima. Legenda kaže da je Aleksandar Makedonski osvojio ostrvo Sokotra u Indijskom okeanu, samo da bi obezbedio dovoljno aloje za lečenje ranjenika koje je raslo na ovom ostrvu u izobilju. U medicinskim spisima iz 4. veka, aloja se pominje kao jedna od poznatih lekovitih biljaka.

U islamskom svetu, pored toga što je korišćena u farmakološke svrhe, aloja je bila i verski simbol, mnogi su je stavljali iznad praga svoje kuće jer su verovali da štiti dom i porodicu, sadili su je u podnožju grobova svojih mrtvih jer se verovali da je povezana sa vasrksenjem. 

Kleopatra i Nefertiti, dve egipatske kraljice poznate po svojoj lepoti, kupale su se u kozjem mleku pomešanom sa sokom ove biljke. Tibetanci je smatraju biljkom harmonije.

Aloja je biljka afričkog porekla koja voli visoke temperature i suvu klimu pa je mnogi smatraju biljkom iz porodice kaktusa iako je iz porodice ljiljanja zbog čega je i nazivaju pustinjskim ljiljanom. Tamo gde druge biljke venu zbog vrućine i suše, aloja opstaje jer zatvara svoje pore i sprečava gubitak vlage. Postoji preko 200 vrsta ove biljke, ali samo Aloja vera ima lekovita dejstva na ljude.

FreeDigitalPhotos.net

Danas se aloja takođe koristi kao lek, gel ove biljke pomaže kod mnogih kožnih bolesti, psorijaze, svraba, ljuštenja, ublažava rane od opekotina i pomaže zaratanju kože, umiruje bol, uspešna je u borbi protiv akni, ali pomaže i kod artritisa, reume i mnogih drugih bolesti.

Poznata je i kao biljka “mladosti” usporava starenje kože pa ima veliku primenu u kozmetičkoj industriji, regeneriše kožu i vlaži je, ima je u mnogim proizvodima od kreme za lice do šampona za kosu. Lekovitost ove biljke se uglavnom pripisuje složenim šećerima koji se nalaze u listovima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*