FreeDigitalPhotos.net

Začini daju ukus jelu ali su istovremeno i prirodni lekovi

Začini zauzimaju sve veću ulogu u pripremanju hrane, nekada su jela pripremana uglavnom sa „kašičicom soli i prstohvatom bibera“, danas je prosto nezamislivo da ne koristimo još neki začin.

Začine uglavnom koristimo da bismo poboljšali ukus jelu, ali pored toga, svaki začin je koristan za naše zdravlje jer svaka biljka sadrži neke vitamine i minerale. Naravno, ne možete bilo koji začin stavljati u jelo koje kuvate, ali osnovna tajna koja se tiče začina je da ih koristite sveže, kad god su vam dostupni, i da ih dodajete jelu pri kraju kuvanja jer ako ih dodajete ranije, esencijalna ulja će ispariti a onda kao da ih niste ni stavili.

FreeDigitalPhotos.net

Beli luk se koristi za mesa, salate, sosove, poznat je kao prirodni antibiotik, snižava pritisak i holesterol.

Peršun je bogat vitaminom C i kalcijumom, koristi se za krompir, povrće, supe i čorbe, skoro da ne postoji jelo kome će promeniti ukus.

Vlašac se koristi u salatama, supama takođe, sa krompirom, on je prirodni diuretik i može zameniti beli luk.

Ruzmarin je dobar uz ribu, morske plodove, meso, sosove, stimuliše varenje i rad jetre.

Lovorov list pomaže varenje, ima smirujuće dejstvo, dobar je dodatak jelima koja se teško vare i mesu.

Nana takođe ima umirujuće dejstvo, pola kašičice mlevene nane dodate pasulju pri kraju kuvanja sprečiće nadimanje, ima antiseptičko dejstvo i može se dodavati mesu, ribi i slatkim pićima, likerima i osvežavajućim napicima.

Bosiljak ublažava zapaljenske procese, ima smirujuće dejstvo, možete eksperimentisati sa ovim začinom do mile volje, daje fenomenalan ukus paradajz salati.

Cimet ima antiseptičko dejstvo, uglavnom ga koristimo za kolače i pite ali je odličan dodatak mesu, treba samo voditi računa o količini jer je veoma jak.

Majoran je sličan origanu, stimuliše varenje, dobar je za želudačno crevne poemećaje i za san, stavlja se u ribe, kuvana mesa, savršeno se slaže da plavim patlidžanom.

Biber stimuliše rad želuca, bogat je vitaminom C, stavljamo ga u mnoga jela tokom kuvanja, najviše se slaže uz mesa.

Mirođija ima diuretičko dejstvo, takođe jak začin koji može da prevlada jelom, zato pažljivo sa njegovom upotrebom.

Matičnjak ublažava probavne tegobe, ima sedativno dejstvo, treba ga koristiti u supama i čorbama.

FreeDigitalPhotos.net

Ovo su samo neki od začina koje najčešće koristimo. Proleće nam je na samom pragu, sa prolećem počinje sadnja, ukoliko želite svoju začinsku baštu, u biljnim apotekama možete kupiti seme za mnoge začine, samo vodite računa kada se koji sadi, pratite uputstva, mnogi se sade početkom proleća ali mnogi i tokom leta ili krajem leta, tako ćete uvek imati neki od svežih začina.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *