Andrea Frazzetta/LUZphoto for The New York Times//

Tajna dugovečnosti stanovnika Ikarije

Ikarije je grčko ostrvo koje je dobilo ime po Ikaru, Dedalovom sinu, koji je u blizini ovog ostrva pao u more nakon što se previše približio Suncu koje je istopilo vosak koji je držao njegova krila. Stanovnici ovog ostrva, kojih ima oko 8.000, poznati su po dobrom zdravlju i dugovečnosti a mnoge studije su pokušale da otkriju u čemu leži tajna njihovog zdravlja i toga da od mnogih bolesti karakterističnih za starost oboljevaju u proseku deset godina kasnije nego ostali stanovnici Grčke i Evrope.

Ovo ostrvo je poznato kao jedna od retkih “plavih zona” u svetu čiji stanovnici žive mnogo duže od stanovnika ostalih delova sveta, takva mesta su i Okinava u Japanu, Sardinija u Italiji i Loma Linda u Kaliforniji.

Foto: a.media.newsbomb.gr
Foto: agiasofia.com

Iz svake studije koja je obuhvatila više elemenata se može izvući samo jedan pa su tako neki svetski portal objavili da svoju dugovečnost stanovnici Ikarije mogu da zahvale kafi i antioksidansima koje sadrži, ali zapravo, tajna je i u ishrani i u načinu života ostrvljana.

Stanovnici Ikarije spavaju bar osam sati, druže se međusobno, hrane se na mediteranski način (mediteranska ishrana je proglašena najzdravijom ishranom na svetu i UNESCO ju je stavio na listu kulturne baštine), jedu mnogo ribe i povrća, provode dosta vremena na čistom vazduhu, piju vino koje sami prave, kuvaju isključivo na maslonovom ulju koje takođe sami proizvode, piju mnogo čajeva od biljaka koje sami prikupljaju koji zaslađuju medom, koji opet, pretpostavljate, sami proizvode.

Stanovnici Ikarije od kojih mnogi prevale stotu godinu u proseku žive deset godina duže od ostalih stanovnika Evrope ali ono što je značajno je da su šest od deset ljudi koji imaju preko 90 godina i dalje fizički aktivni.

Statistike pokazuju da se kardiovaskularne bolesti javljaju u periodu između 55. i 60. godine života, međutim, na Ikariji se stanovnicima to dešava, ako se desi, tek deset godina kasnije.

Foto: islands.com

Mnogi smatraju da je usporeniji način života u kome druženje i porodica imaju veliku ulogu jedan od glavnih činilaca dugovečnosti ostrvljana jer im je život u porodici u kojima živi i po nekoliko generacija mnogo kvalitetniji, veoma retko oboljevaju od depresije i demencije.

Njujork Tajms je, kada je prošle godine objavio studiju o životu stanovnika Ikarije, objavio i priču čoveka koji je živeo u Americi gde mu je dijagnostifikovan karcinom pluća u terminalnoj fazi sa prognozom da će živeti još manje od godinu dana. Kako je sahrana u Americi bila veoma skupa, rešio je da se vrati na Ikariju gde bi, kada umre, bio sahranjen pored svojih roditelja.

Vratio se u selo u kome je rođen, našao svoje prijatelje iz detinjstva i svakoga dana se družio sa njima uz čašu domaćeg vina. Mislio sam da ću bar umreti srećan, prošlo je godinu dana, ja sam čekao, onda je prošlo još par meseci ja sam i dalje čekao, osećao sam se sve bolje i evo, prošlo je 45 godina – izjavio je ovaj čovek. Pre nekoliko godina se vratio u Ameriku i pokušao da pronađe svoje lekare ali nije uspeo, svi su već bili mrtvi.

Ovo nije usamljena priča, kažu da ima još onih koji su na ovom ostrvu, ne koristeći nikakvu terapiju ozdravili od ove opake bolesti i prevalili stotu godinu.

Foto u zaglavlju: Andrea Frazzetta/LUZphoto for The New York Times

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *