FreeDigitalPhotos.net

Razigrani kritičar

Razigrani kritičari, ili pasivno agresivna adaptacija ličnosti, vole da budu sa ljudima, ali u rešavanju problema su pasivni, a u socijalnim interakcijama očekuju da drugi naprave prvi korak.

Ljudi sa ovom adaptacijom ličnosti imaju dosta energije u Detetu i vole da se zabavljaju, a takođe mogu da budu i lojalni prijatelji. Imaju sposobnost da primete kada nešto nije u redu i obično će biti prvi koji će istaći i kritikovati situaciju koja nije dobra.

Iz ove adaptacije nastaju odlični detektivi, kritičari, reporteri i istraživači. Možemo ih prepoznati tako što često imaju skupljanje pesnice kojima pokazuju otpor, borbu, kao i skriveni bes.

Budući da su kao deca bili kontrolisani od roditelja, pokušavaju da se odupru svakoj direkciji i kontroli drugih ljudi. Vole da rade stvari na svoj način i obično odbijaju bilo kakvu, sugestiju drugih. Takođe, stvari doživljavaju i predstavljaju dosta teže nego što zaista jesu, pa tako ulaze u borbu sa samim sobom, a i sa okolinom.

Njihovi roditelji su obično bili previše kontrolišući i nastupali su iz pozicije „Uradi ovo na moj način…“ pa su ova deca, kako bi razvila autonomiju, naučila da se bore sa roditeljem u sebi kroz stav „Neće biti ni na tvoj način, ni na moj način, neće biti nikako…“. Budući da nisu završili zadatak autonomije na vreme, odrađuju ga sada.

Iako mogu da budu lojalni prijatelji, imaju problem u relacijama sa ljudima zbog snažne borbe koju svakodnevno vode. Žele da drugi brinu o njima, ali obično ne govore jasno šta žele, pa se posle žale kada ne dobiju ono što hoće. Nastoje da budu pasivni i zavisni u vezama, traže dosta pažnje, ali obično na negativan način. Može se reći da imaju teškoće sa bliskošću.

Razigrani kritičari sa svetom komuniciraju kroz ponašanje, gde investiraju najviše energije. Ponašanje koje koriste je upravo pasivno agresivno, na primer mogu da kažu „zar nije vreme za večeru?“ i da očekuju da neko drugi napravi večeru.

Ako neko želi da ostvari efektivan kontakt onda je potrebno prići im kroz ponašanje i to kroz razigranu formu, jer je to jedini način da se dobija njihova saradnja.

Ako im se postavljaju zahtevi, ili im se daju upustva šta da rade, naićićete na otpor. Ako im se priđe kroz mišljenje ulaze u dilemu, jer to je mesto gde imaju najviše odbrane. Poruku koju su dobili u detinjstvu je da moraju da se trude, kako bi bili ok. To je ono što razigrani kritičari upravo rade, stalno se trude, ali ne stižu nigde.

Ljubica Rašković

Ako se igrate sa njima oni će početi da se opuštaju i osećaju bezbedno. Deo ličnosti koji moraju da integrišu kako bi zaokružili svoju ličnost su osećanja koja predstavljaju zonu promene i rešavanja problema. Pomeranje načina komunikacije sa igričnosti na negu, najbolji je način da se pozovu njihova osećanja. Kada dozvole sebi da prožive svoja osećanja osećaju ljutnju i bes, jer su se mučili kao deca. Zato, negujući pristup omogućava ovim osobama da se osećaju dobrim onakvim kakve jesu i da ne moraju ništa da menjaju da bi bili OK.

Autor: Ljubica Rašković – pedagog, psiholog

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *