Home / Tetkina Kuhinja / Praziluk
Praziluk

Praziluk

Praziluk je vrlo stara biljka koja je najverovatnije stigla sa istoka a u uzgajali su je već Egipćani. Obožavao ga je rimski car Neron koji ga je znao jesti više dana za redom da bi „pročistio glas“ za pevanje i bio je poznat u narodu kao Porrpfagus (žderač praziluka). Praziluk su u Evropu, tačnije, prvo u Englesku,doneli Rimljani. Bio je simbol keltskog boga Aedona i ljudi su ga kačili na šešir svake godine na dan Sv.Davida (da bi se, tobože, razlikovali od saksonskog napadača). Praziluk je bio simbol pobede, zaštite od rana a nekada se mislilo da je njegov miris isti kao u groma. Iako vredna i zdrava namirnica čijim redovnim konzumiranjem čuvamo zdravlje i vitalnost organizam, potpuno je nelogično da  Englezi imaju  uzrečicu „nije vredno ni praziluka“ kad hoće da ukažu na neku beznačajnost, kao što i mi u Srbiji umemo nekog negativno da konotiramo sa „praziluk mu viri iz zadnjice“.

Kod nas je praziluk, pored belog i crnog luka, najzastupljenija vrsta luka.

Praziluk je izuzetno bogat vitaminima, naročito vitaminom C koji  podiže imunitet i otpornost na bolesti i vitaminom A koji je izuzetno važan za oči i kožu. Pun celuloze, stimuliše probavu i podstiče metabolizam. Ima karakterističan slatkast ukus zahvaljujući fruktozi, vrsti šećera koj pospešuje izbacivanje tečnosti, te je i odličan diuretik.

Osim što je odličan „čistač organizma“, vitamin C, B6, folne kiseline, gvožđe i mangan održavaju dobar balans u organizmu i snižavaju visok krvni pritisak, kao i nivo holesterola u krvi.

Reč praziluk, ima latinsko poreklo, na italijanskom se kaže porro, na francuskom poireau, na češkom por, na ruskom – luk porej a na hrvatskom poriluk.

Najbolje je konzumirati ga svežeg u salatama, ali i u čorbama i musakama. Može se dodavati u jela umesto crog luka.

Danas predlažemo Supu od praziluka:

Potrebno je:

300 g praziluka

1 veza zeleni

1 tikvica

2 kašičice soli

pola kašičice belog luka u granulama

3 kašike sitne testenine za supu

biber

Praziluk iseći na kolutove i propržiti na ulju da postane staklast.

Zelen samleti u blenderu (ili sitno izrendati), tikvicu iseći na kolutove ili kockice i sve ubaciti u šerpu, posoliti, pobiberiti i naliti kipućom vodom (oko 1,5 litar).

Kuvati oko 15 minuta pa dodati testeninu i kuvati još oko 10 minuta. Ova supa je posna i odličan je uvod u prolećno čišćenje organizma te ne preporučujem nikakve dodatke, osim možda limunovog soka.

Još neke recepte sa prazilukom naćićete na sledećim linkovima:

Pita sa sirom i prazilukom i Zapečeni brokoli sa prazilukom.

Prijatno!

Gordana Radojković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*