Home / Porodica i zdravlje / Nacionalni dan borbe protiv raka dojke prvi put u Kalendaru javnog zdravlja Srbije
Nacionalni dan borbe protiv raka dojke prvi put u Kalendaru javnog zdravlja Srbije

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke prvi put u Kalendaru javnog zdravlja Srbije

U cilju podizanja svesti javnosti i edukacije o značaju prevencije raka dojke, u Srbiji će se od ove godine, 20. marta zvanično obeležavati Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Taj datum je uvršten u Kalendar javnog zdravlja na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prema statističkim podacima, rak dojke je najrasprostranjenije maligno oboljenje kod žena u Srbiji. Od ove bolesti u našoj zemlji svake godine oboli približno 4.000 žena, a oko 1.600 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Lekari ipak ističu važnost prevencije i nude ohrabrenje porukom da je rak dojke izlečiv u velikom broju slučajeva ukoliko se otkrije na vreme.

„Najefikasniji pristup unapređenju zdravlja, kada je u pitanju kontrola maligniteta, među kojima i raka dojke, jeste prevencija. Zahvaljujući organizovanim programima skrininga, usmerenim na rano otkrivanje raka dojke i blagovremenoj primeni adekvatnog lečenja, u većini razvijenih zemalja beleži se u poslednjoj deceniji značajan pad smrtnosti. Pokretanjem Nacionalnog programa skrininga u decembru 2012. godine, Srbija čini prve korake u tom pravcu. Na poziv za skrining karcinoma dojke do sredine februara odazvalo se 1.136 žena. Među njima je 57 imalo pozitivne rezultate. Edukacijom žena o značaju prevencije raka dojke i redovnih pregleda mobiliše se celokupna zajednica u jedinstven odgovor na ovaj izazov, u čemu novoustanovljeni Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20. mart, može da ima značajnu ulogu“, izjavila je ministarka zdravlja, prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke će se obeležavati svake godine, a datum 20. mart je odabran jer je to prvi dan proleća, simbolizuje buđenje prirode i stvaranje novog života. Srbija na ovaj način postaje bogatija za još jedan dan posvećen prevenciji bolesti i očuvanju javnog zdravlja.

„Fond B92 je zajedno sa AVON-om sa zadovoljstvom predložio ustanovljavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke i srećni smo što je Ministarstvo zdravlja na čelu sa Slavicom Đukić Dejanović stalo iza ove inicijative. Značaj borbe za naše majke, supruge i ćerke i podrška da pobede bolest je nešto sto nas okupira i čini svakodnevno posvećenim.  Ovaj datum služi da se još jednom podsetimo težine ovog problema u srpskom društvu i da to stavimo ispred svakodnevnih vesti i događaja. On je ujedno povod da stanemo iza naših najbližih i pružimo im svaku vrstu ohrabrenja i pomoći koja im je potrebna. Naša posebna pažnja usmerena je na žene koje su zdrave kako bi im ukazali na značaj preventivnih pregleda  koje   je  danas u    Srbiji  lakše  uraditi  nego ikada,  tako   da  nema  vise  izgovora.   Fond B92 je kupovinom prvog mobilnog mamografa u Srbiji dao svoj doprinos kvalitetnoj, ranoj dijagnostici raka dojke, a sa realizacijom ovakvih aktivnosti nastavićemo i dalje“, izjavio je Veran Matić, direktor Fonda B92.

“ Avon je kompanija posvećena ženama, njihovom osnaživanju i boljem položaju u društvu. Posebno smo srećni što smo u prilici da, zajedno sa Fondom B92 i svim našim partnerima, inicijativom za uspostavljanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, koja je naišla na veliku podršku, pomognemo ženama u Srbiji da sačuvaju svoje zdravlje.” izjavila je Jelena Malenović, regionalni menadžer za komunikacije kompanije Avon i dodala – “Avon je danas vodeća kompanija u svetu koja se bavi filantropijom sa ciljem da pomogne rešavanje nekih od gorućih ženskih pitanja. Tokom više od pola veka, koliko postoji, Avon Fondacija je do danas prikupila i donirala više od 910 miliona dolara u preko 50 zemalja sveta kako bi pomogla ženama u borbi protiv raka dojke i da zaustavi nasilje u porodici. Avon Akcija za borbu protiv raka dojke kontinuirano nastavlja sa aktivnostima koje će skrenuti pažnju javnosti na važnost pravovremenih pregleda i dati svoj doprinos kvalitetnoj i ranoj dijagnostici raka dojke, što je od presudnog značaja u borbi protiv ove bolesti.”

Povodom prvog obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, biće organizovan niz događaja kojima će se skrenuti pažnja javnosti i žene podsetiti da odlaze na redovne lekarske preglede, jednom godišnje.

O Avon Akciji zа borbu protiv rаkа dojke

Akcijа Avon zа borbu protiv rаkа dojke u Srbiji pokrenutа je 2004. godine. Prvа Avon šetnjа u borbi protiv rаkа dojke održаnа je 2005. godine. Sto zа stereotаksičnu biopsiju dojke je donirаn Institutu zа onkologiju i rаdiologiju Srbije 2006. g. Tokom 2008. i 2009.g. Avon Srbijа je orgаnizovаo kаmpаnju „Potrebne smo jednа drugoj“, u okviru koje je pregledаno više od 3300 ženа širom Srbije. Obezbeđeni su klinički pregledi u Beogrаdu, Nišu i Novom Sаdu, koji obuhvаtаju ultrаzvuk i mаmogrаf. Zа preko 70% ženа ovo je bio prvi tаkаv pregled u životu. U 2008. je podržаn Fond B92, donаcijom od 1 milion dinаrа zа kupovinu prvog digitаlnog mаmogrаfа u Srbiji. Orgаnizovаno je „Dizаnje svesti“ nа Trgu Republike, sа prenosom uživo kаko bi poruke o rаku dojke stigle do što većeg аuditorijumа. 2011. godine je donаcijom аpаrаtа zа stereotаksičnu vаkuum аsistirаnu biopsiju kompletirаnа opremа Institutа zа onkologiju i rаdiologiju u Beogrаdu. Od pre dve godine, Avon podržаvа progrаm obuke ženа u rurаlnim sredinаmа o vаžnosti prаvovremenih pregledа u borbi protiv rаkа dojke, „Zdrаvkа“, koji orgаnizuje Društvo zа borbu protiv rаkа dojke Sombor. U 2012. godini zаpočetа je kаmpаnjа „Želim svet uz tebe“ i plаnirаno je dа se nаstаvi u 2013. godini, kаdа tаkođe započinjemo obeležаvаnje Nаcionаlnog dаnа borbe protiv rаkа dojke, 20. mаrtа.

Fond B92

Osnovаn 2006. godine kаo nevlаdinа orgаnizаcijа kojа okupljа sve neprofitne projekte i аkcije B92, Fond B92 nаstаvljа trаdiciju svih delovа mаtične kuće koristeći sаvremene аlаte zа promociju demokrаtskih vrednosti. U okviru Fondа B92 reаlizuju se аkcije društvene odgovornosti, producirаju se i promovišu dokumentаrni filmovi, аngаžovаnа umetnost, аktivističke orgаnizаcije, а svoje delаtnosti obаvljа i Kulturni centаr Reks. Fond B92 i njegov osnivаč medijskа kućа B92 su promoteri korporаtivne i individuаlne društvene odgovornosti, аli i prikupljаju sredstvа zа specijаlne humаnitаrne аkcije. U poslednjih nekoliko godinа Fond B92 je prikupio novаc i implementirаo brojne аkcije od kojih su jаvnosti nаjpoznаtije „Bitkа zа bebe“, izgrаdnjа sigurnih kućа zа žrtve porodičnog nаsiljа, nаbаvkа pokretnog digitаlnog mаmogrаfа zа prevenciju rаkа dojke, nаbаvkа trаnsfuziološkog аutobusа zа Institut zа trаnsfuziju krvi, kаmpаnjа zа sigurnost u sаobrаćаju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*