Home / Kafa sa tetkom / Kolekcionar lepih žena – Aristotel Onazis
Kolekcionar lepih žena – Aristotel Onazis

Kolekcionar lepih žena – Aristotel Onazis

Na današnji dan, pre 38 godina, umro je Aristotel Onazis, grčki brodovlasnik, i danas sinonim za uspeh i bogatstvo. Njegovi savremenici kažu da je bio bogat, pametan, grub,  senzualan, arogantan, avanturista, veoma niskog rasta ali da je sa svojim novcem izgledao viši, zdepast i “ružan kao greh”,  no sve to nije smetalo da ponese društvenu titulu kolekcionara lepih žena, jedni  tvrde da mu je to omogućavao novac, drugi da je umeo sa ženama.

U našim najmračnijim trenucima moramo se fokusirati na to da vidimo svetslost (A. Onazis)

Rođen u Izmiru, u bogatoj grčkoj porodici koja je proterivanjem sve izgubila,  imao je 17 godina kada su ga uhvatili turski nacionalisti, mučili i osudili na smrt. Uspeo je da pobegne i 1923. godine, sa samo 60 dolara u džepu uspeo je da stigne u Argentinu gde je počeo da se bavi uvozom duvana. Već 1928. godine postaje generalni konzul Grčke i usred velike ekonomske krize upušta se u svoj prvi posao, sa instinktom za biznis kupuje brodove od jedne kanadske kompanije u stečaju a zatim ulaže novac u izgradnju i kupovinu tankera za naftu. Ubrzo postaje vlasnik jedne od najmoćnijih i najvećih flota na svetu. Nikada nije prestao da ulaže i stiče novac, čak i za vreme Drugog svetskog rata naplaćivao je veoma skupo iznajmljivanje brodova saveznicima.

Tajna biznisa je znati nešto što niko drugi ne zna (A. Onazis)

Onazis je postao nezvanični kralj mora i okeana, ostalo je samo nebo i 1957. godine osnovao je avio kompaniju Olimpic Airways.

Onazis i Marija Kalas, foto: cultura.hu

U visoko društvo uvela ga je Tina Livanos, ćerka grčkog brodovlasnika kojom se oženio 1945. godine i imao dvoje dece, Aleksandra i Kristinu. Da li zbog toga što je često pravio prijeme na svojoj jahti Kristina, ili zbog nečeg drugog, tek, 1959. godine Tina i Onazis se razvode. Najverovatnije da je razvodu kumovala njegova veza sa Marijom Kalas, operskom pevačicom koju je upoznao 1957. godine na jednom prijemu u Veneciji ali sa kojom je zvanično počeo vezu tek posle razvoda. Iako rođena u Njujorku, Marija je tečno govorila grčki jezik, kažu da su te noći, kada su se upoznali, cele noći pričali na grčkom čime su iz razgovora isključili sve ostale. Nakon toga, Marija je sa suprugom bila čest gost na njegovoj jahti a Onazis joj se udvarao na sve načine, jednom je rezervisao sedište pored njenog u avionu kojim je putovala, ali nije on sedeo pored nje već ogroman buket crvenih ruža. Kada je najzad dobila razvod od muža koji je za krah svog braka optuživao Onazisa, Marija nikada nije dobila od Onazisa ono što je očekivala, bračnu ponudu. Njihova veza bila je puna uspona i padova, ona je bila zaljubljena u Onazisa, on u njenu slavu ali ne i u ono što radi, čak i kada je ostala u drugom stanju strasti se nisu smirivale, Onazis nije želeo više dece. Nažalost, dečak koga je Marija rodila 1960. godine, i koga je nazvala Homer, po jednom od Onazisovih imena, živeo je samo jedan dan.

Marija i Onazis su još uvek bili u vezi kada je, dok su bili u Njujorku, u zimu 1964. godine, Onazis dobio poziv od Žakline Kenedi da dođe na večeru, ali sam. Svi njeni gosti na toj večeri bili su muškarci.

Onazis i Žaklina Kenedi, foto: i.usatoday.net

Žaklina Kenedi je 1968. godine dobila ono što nije Marija, udala se za Onazisa, čime se zvanično njegova i Marijina veza završava što je Mariju potpuno slomilo. Amerika je bila šokirana, princeza postaje meta ogovaranja, od najomiljenije ćerke nacije postaje pohlepna, zla, neiskrena, kalkulator, naročito kada su u javnost procureli detalji predbračnog ugovora. Po njemu,  Džeki je imala pravo na neograničeno trošenje na sebe, nadoknadu kada ima glavobolju, godišnji džeparac od tri milijarde dolara, ne više od jednog seksualnog odnosa mesečno, u slučaju razvoda ili Onazisove smrti pravo na 25 milijardi dolara odštete… Njenu maniju za trošenjem nazivali su samom granicom ludila, umela je tokom jedne kupovine da kupi trideset pari istih cipela, ili pedeset identičnih Hermes marama…

Ženidbom sa Žaklinom, Onazisu sreća pomalo okreće leđa, a onda mu u avionskoj nesreći gine sin posle čega više nikada nije bio isti. Kažu da je sve u njemu bilo mrtvo mnogo pre nego što je zaista umro. Nesrećan u braku sa Džeki, Onazis je patio za Marijom, kažu da je, kada je umro, bio ogrnut crvenim Hermes kašmirskim ćebetom koje mu je ona poklonila…

Da ne postoje žene, sav novac ovog sveta ne bi imao smisla (A. Onazis)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*