FreeDigitalPhotos.net

Boli njih uvo

Mog muža tako, malo, malo, pa zaboli uvo. Prošle nedelje mu je privatni lekar, kod koga je bio sasvim drugim povodom, pa ga uzgred pitao i za to, preporučio da nakapa u uvo par kapi kantarionovog ulja.

Ode on u apoteku.

„Molim vas,  kantarionovo ulje.“

„Za unutrašnju ili spoljnu upotrebu?“, pita apotekarica

„Pa… za uvo.“

„Iju, taman posla, ko vam to reče da radite, ne, ne, ne, nikako. Morate da odete kod specijaliste, mora da vam to pogleda. Nikako, ne, kantarionovo ulje, to je opasno.“

Ode čovek kod specijaliste, bez uputa, jer ko će sad da ide u Dom zdravlja, da čeka, pa da se vraća. Primi ga fina i ljubazna doktorka (ima i toga), pregledala ga, i posavetovala da kupi u apoteci određene kapi, ali da je moguće da ih neće naći, jer su jeftine, pa ih narod kupuje zbog samolečenja.

Ode on sa receptom u apoteku, kapi nema, on pita šta sad da radi, apotekarka kaže:“A da probate sa kantarionovim uljem?“

Nije vic, desilo se stvarno.

I to na jednostavnom primeru jednog običnog bola u uvu.

Kako izgleda lečenje težih i ozbiljnijih bolesti, nažalost, zna svako ko je morao da se time bavi. Da obija pragove apoteka i hodnike čekaonica, da u tefteru ima posebno poglavlje „rođaci i prijatelji u inostranstvu koji mogu da šalju lekove“, da plaća vozačima autobusa da lekove odnesu, ili kad ih primi, da razmišlja je li prekinut hladni lanac kad nosi penkala sa insulinom iz grada u grad, da običan, najobičniji toplomer švercuje iz Bosne u Srbiju, jer je živin toplomer u „evo-sad’-će-samo-što-nije-u-EU“ Srbiji zabranjen, dok u „biće-nekad-al’-ne-znamo-kad-u-EU“ BiH još uvek nije.

Katarina Milićević

Ne, ne pričam ja o retkim bolestima, o kubanskim vakcinama, eliskiru Dalaj Lame koji leči sve bolesti, ja pričam o običnim, svakodnevnim lekovima, koji se kupuju bez recepta, u nekim zemljama u samoposluzi, dok kod nas moram da organizujem međunarodnu mrežu dobavljača i transporta, kako bi jedno dete, letos, moglo da skine temperaturu „brufenom“.

Tu ni kantarionovo ulje ne pomaže.

Autor: Katarina Milićević

 

One comment

  1. Nadamo se da ovome jednome djetetu vise nece trebati brufen,da ce biti zdrav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *