FreeDigitalPhotos.net

Uzroci opadanja kose kod žena

Gubitak kose kod muškaraca smatramo normalnim, kulturološki je prihvaćeno, ćelav muškarac ne izaziva pažnju kao što je to slučaj sa ženama kod kojih je to vrlo alarmantna pojava, naročito ako ne dolazi do obnavljanja vlasi. Opadanje kose sa promenom sezone smatra se normalnim sezonskom zamenom vlasi, međutim kod pojedinih žena može doći do ozbiljnog proređivanja kose što, naravno, svakoj ženi predstavlja izvor briga i straha.

Gustina vlasišta razlikuje se od žene do žene, neke imaju gušću kosu, neke ređu, razlikuje se i debljina vlasi i iako je kod žena opadanje kose manje izraženo nego kod muškaraca ono se može desiti a uzroci mogu biti razni.

Opadanje kose može biti povezano sa nedostatkom hranljivih materija, može se desiti nakon trudnoće i porođaja kada je organizam prirodno iscrpljen, tokom dojenja, može biti uzrok rigoroznih dijeta ali i hormonske promene i stres isto tako mogu dovesti do opadanja, ovo su uglavnom prolazni problemi. U menopauzi, zbog pada estrogena, takođe može doći do proređivanja kose. Vrlo retko, opadanje kose  koje dovodi do trajnog proređivanja vlasišta može biti genetsko, odnosno nasledno, kod onih žena čije su majke ili bake imale isti problem.

Svaka žena kojoj opada kosa može videti more reklama za raznorazne proizvode koji obećavaju obnovu kose, nov rast i, naravno, fotografije koje dokazuju da je neko ko je skoro ostao bez kose posle upotrebe određenog preparata dobio kosu bolju nego što je imao. I, naravno, svaka će, suočena sa problemom, poverovati u čudo.

Ako imate problem sa konstantnim opadanjem kose, ako ona istovremeno gubi sjaj i elastičnost, a nove vlasi ne rastu, pre nego što upotrebite bilo koji preparat, privučene reklamom, trebalo bi da odete kod lekara kako bi saznale pravi razlog gubitka kose jer to može biti samo alarm vašeg organizma koji vas upozorava da nešto nije u redu.

Opadanje kose može biti znak anemije, problema sa jetrom, anoreksije, bulimije, bolesti nadbubrežne žlezde ili hipofize, može imati još mnogo uzroka,  pa korišćenje bilo kog preparata u ovim slučajevima nikako ne može pomoći ali sa ponovnim uspostavljanjem ravnoteže organizma i uzroci opadanja kose će nestati

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *