Štediša vremena i energije – ekspres lonac

Mnoge žene se zaklinju u ekspres lonac, on štedi vreme kuvanja hrane, nema mešanja i cupkanja uz šporet ali isto toliko žena ovaj lonac nikada ne bi unele u svoju kuhinju iz straha da može da eksplodira što se u stvarnosti vrlo retko dešava, uglavnom zbog nepravilne upotrebe.

Ekspres lonac se na tržištu pojavio početkom 20. veka ali u veoma ograničenim količinama jer ga je bilo teško proizvesti a da bude potpuno nebezbedan za upotrebu. Tek posle Drugog svetskog rata, kada se počelo sa korišćenjem nerđajućeg čelika u proizvodnji posuđa, počela je masovnija proizvodnja ovog lonca, a do masovne kupovine došlo je sedamdesetih godina prošlog veka. Naravno, to što su žene sve više počinjale da koriste ekspres lonac povezano je sa time što su počele više da budu društveno angažovanje, zapošljavale su se i trebalo je pronaći sistem kako da se skrati vreme kuvanja ručkova pa se ekspres lonac pokazao kao idealan.

Iako je postao svetski poznatat polovinom prošlog veka, nije izum 20. veka, možda nećete verovati, ali prvi ekspres lonac potiče iz 17. veka, tačnije 1697. godine, izumeo ga je francuski fizičar Denis Papin kako bi u njemu mogao da kuva i raskuva kosti životinja i tako reši problem gladi.

Danas postoji mnogo vrsta ovog lonca, on kao i sve ostalo dizajnom prati vreme, podložan je modnim promenama, ali je u suštini svaki isti, to je lonac veoma debelih zidova sa poklopcem koji se hermetički zatvara. Prednost je što se u njemu hrana kuva mnogo kraće neko u klasičnom posuđu i što je za to kuvanje potrebno neuporedivo manje vode jer se hrana u njemu kuva u pari, pošto nema isparavanja, ono što se kuva će zadržati više hranljivih materija nego inače. Oni koji ga u potrebljavaju u njemu kuvaju sve, povrće, ribu, meso, čak i džemove.

Ovi lonci se prave od čelika ili aluminijuma, neke velike razlike nema sem što je aluminijumski mnogo lakši pa samim tim i praktičniji, dok zato što čelik bolje sprovodi toplotu, ljubitelji ovog lonca kažu da se u njemu hrana brže skuva nego u aluminijumskom, ali se u njemu stvara i veći pritisak.

Održavanje ovog lonca je veoma lako zato što hrana u njemu ne zagoreva, odnosno to će se desiti veoma, veoma retko, ali se ostaci hrane lako i peru zbog same vrste materijala od koga je lonac napravljem.

S obzirom da je glomazniji nego standardno posuđe za kuvanje, zauzima dosta mesta, treba pri kupovini voditi računa o veličini, za prosečnu, četvoročlanu porodicu, ekspres lonac od 6 litara je sasvim dovoljan.

Od njegove prvobitne namene da skuva i ono što je teško skuvati, ekspres lonac  danas na prvom mestu štedi vreme a samim tim i električnu energiju.

Na fotografiji – eskpres lonac Delimano, izvor: delimano. ba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *