FreeDigitalPhotos.net

Sezame, otvori se!

Susam je jedan od najstarijih začina koje je čovek koristio, Asirci su verovali da su bogovi, noć pre nego što su stvorili zemlju, pili vino začinjeno susamom, po Hindu legendi, susam je simbol besmrtnosti, a Vavilonci su verovali da je susam čarobno seme koje može oterati demone koji kradu hranu.  Korišćen je još oko 2500. godine pre nove ere, istovremeno, on je jedna od prvih biljaka koje je čovek gajio, arheološka nalazišta dokazuju da su ga koristili i Sumeri i Egipćan. Samim tim, susam je takođe jedna od prvih biljaka koje su ljudi koristili za spravljanje jestivog ulja.

U zavisnosti od sorte, susam može biti beo, žut, crn, crven.

Danas se gaji u Indiji, Burmi, Grčkoj, Kini i nekim zemljama mediteranskog basena, to je zeljasta biljka koja može dostići visinu od jednog metara, ima bele cvetove a kada se zreo plod raspukne prospe stotine semena, toliko malog da je za jedan gram potrebno oko 500 zrna.

Da je odličan dodatak ljudskoj ishrani, znali su još Egipćani koji su ga dodavali testu i uz magijske rituale koristili protiv mamurluka i krvarenja. Danas se pouzdano zna da je dobar za za kardiovaslukarni sistem i u prevenciji osteoporoze, kao i za kompletan imuno sistem te se preporučuje kod oporavka nakon bolesti koje iscrpljuju organizam. Deci se ne preporučuje u prve dve godine.

Susam sadrži kalcijum, fosfor, selen, kalijum, cink, magnezijum, bakar, vitamine grupe B, omega 3 kiseline tako važne za srce, i u 100 grama ima oko 700 kalorija. Sastoji se od 50% masti, 25% ugljenih hidrata, 20% proteina i samo 5% vode. Ne sadrži gluten.

Danas je skoro nezamislivo da na pecivu, i onom kupovnom a i onom koje sami pravimo, nema susama. Ali to je samo jedan od načina da ga unesemo u organizam, najpoznatiji kod nas, od susama se pravi tahini, pasta karakteristična za bliskoistočnu kuhinju, alva, ulje…

Širom sveta, susam je poznat po bajci “Ali Baba i 40 razbojnika” i čarobnom uzviku “Sezame otvori se!” –  nakon čega se otvara tajna pećina puna blaga. Pretpostavlja se da je susam, odnosno sezam, u ovoj bajci uzet za čarobni uzvik zbog svojih nevrovatno hranljivih sastojaka čime simbolično čoveku otvara vrata snage, ali po nekim drugim pretpostavkama, magrac koji je bio u pećini i koji bi, kada čuje čarobni uzvik, vukao konopac koji bi oslobađao ulaz u pećinu, zvao se Sezam.

Svakako, hranljivost i značaj susama za ljudsko zdravlje nisu legenda, zato ne štedite kada je ovo seme u pitanju.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *