Home / Kafa sa tetkom / Put oko sveta na Valentinovo
Put oko sveta na Valentinovo

Put oko sveta na Valentinovo

Katolička crkva je 496. godine Valentinovo, ili Dan zaljubljenih uvela kao praznik i postoji mnogo legendi o svetom Valentinu i tome kako je došlo do ustanovljena ovog praznika. Neki veruju da je sve počelo kada je Valentin, čuvši kako se dvoje zaljubljenih svađaju otišao do njih sa ružom u ruci i pomirio ih, otud tradicija darovanja ruže na dan svetog Valentina. Drugi da sve potiče od braka rimskog kapetana i mlade hrišćanke koje je venčao sveti Valentin, dok treći kažu da sve potiče od toga što je on vratio vid slepoj ćerki svog tamničara.  Kako god, Valentinovo je postalo međunarodni praznik ljubavi, obeležava se i kod nas,  iako nije naš praznik mladi ga sve više prihvataju kao dan kada slave ljubav.

U zemljama u kojima dugo postoji tradicija obeležavanja ovog dana postoje razni običaji, sigurno će vam biti zanimljivo da znate kako ljudi širom sveta obeležavaju Valentinovo.

U Japanu je tog dana običaj da žena pokloni muškarcu čokoladni koji je sama napravila. Možeje  pokloniti i nekom drugom muš’arcu kao znak prijateljstva, a tradicija nalaže da muškarac uzvraća poklon tek mesec dana kasnije, 14. marta, taj dan se naziva “Beli dan” a njegov poklon mora da bude bela čokolada.

U Južnoj Koreji vlada isti običaj kao u Japanu samo što oni imaju i “Crni dan”, 14. aprila, kada svi oni koji ništa nisu dobili 14. februara i 14. marta  idu u restoran i jedu špagete obojene crnom bojom čime pokazuju žalost što su sami.

U Brazilu Dan zaljubljenih ne proslavljaju zbog karnevala koji je za Brazilce mnogo važniji, pa Dan ljubavi obeležavaju 12. juna, uoči dana svetog Antonija, zaštitnika brakova. Po tradiciji, neudate žene tog dana sa sobom nose statuu ovog svetitelja i mole se da što pre pronađu muškarca svog života i udaju se.

U Americi, Valentinovo proslavlja cela porodica, oni tog dana slave sveobuhvatnju ljubav. Čak I deca razmenjuju poruke sa svojim vršnjacima, šalju ih nastavnicima a tog dana Internet “poludi” od mejlova.

Španci na Valentinovo svojim devojkama  i ženama poklanjaju buket crvenih ruža.

U Rusiji i nekim bivšim zemljama Sovjetskog saveza ne postoji jedinstven običaj  obeležavanja ovog dana, obeležavaju ga kao i mi, svako na svoj način, tamo je vlada intervenisala i nazvanično zabranila proslavu ovog praznika jer se ne poklapa ni sa jednim pravoslavnim praznikom.

U Australiji jedni drugima šalju čestitke sa romantičnim porukama i izlaze na večeru u restorane koji za ovu priliku imaju romantične ambijente, puno romantične muzike, sveća, cveća.

FreeDigitalPhotos.net

Finci i Estonci Valentinovo nazivaju”Danom prijateljstva” pa ga tako i obeležavaju, sa prijateljima, obično pripreme zajedničku večeru na kojoj su kao dekoracija obavezne sveće.

Rumuni Dan zaljubljenih nazivaju “Dragobete” i kod njih ovaj praznik pada deset dana kasnije nego Valentinovo,. U rumunskoj mitologiji Dragobete je sin Baba Dochie a tog dana u stvari slave dolazak proleća.

I u Sloveniji, našoj bivšoj republici,  kasnije obeležavaju Dan ljubavi, kod njih je to 12. mart, dan svetog Grigorija, dan kada počinju da rade u polju, takođe je vezan za dolazak proleća.

Kinezi na Valentinovo ženama poklanjaju cveće i čokolade, kod njih je to dan kada poklone dobijaju samo žene. Oni imaju još jedan praznik, “Ki Ksi” koji pada u avgustu, to je festival neudatih žena koje tada iznose svoje ručne radove i pokazuju ih u nadi da će tako lakše, zbog svojih vrednih ruku, pronaći muža.

U Iranu se Dan zaljubljenih zove “Sepandarmazgan” i slave ga 17. februara . Iranska vlada sugeriše da se ne obeležava Valentinovo ali mladi ipak, kao i kod nas, tog dana razmenjuju poruke i slatkiše.

Vlada Saudijske Arabije je 2008. godine zvanično zabranila proslavu Dana zaljubljenih i tamo se ovaj praznik ne obeležava, a na Tajlandu, ovaj praznik obeležavaju samo oni koji će se uskoro venčati.

Bez obzira na običaje, na Valentinovo ljubavni parovi uglavnom jedni drugima poklanjaju čokolade i izlaze na večeru, to je tradicija koja je zaživela u celom svetu pa se ne obazirite na sugestije da tog dana treba da dobijete nešto skupo i dragoceno, ljubav se može iskazati na mnoge načine a pokloni to nisu, oni su samo znak pažnje.

Izvor: robadadonne.it

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*