FreeDigitalPhotos.net

Mali saveti za pravilno korišćenje mikrotalasne peći

Većina domaćinstava danas ima mikrotalasnu peć i većina je koristi isključivo za odmrzavanje ili zagrevanje hrane iako u njoj može da se kuva ali je za to potrebno biti pažljiv i pravilno rukovati. Od kuvanja u mikrotalasnoj peći većina odustane još na samom početku sa prvim neslavnim kuvanjem, dolazi do prskanja, peć se iznutra prilično isprlja a hrana deluje nekuvano i neobično u odnosu na klasično kuvanje. Mnogi su neslavno prošli i sa odmrzavanjem i zagrevanjem hrane, zato evo nekoliko praktičnih saveta kako vam mikrotalasna rerna ne bi služila samo za skupljanje prašine.

U mikrotalasnoj rerni možete otopiti margarin i čokoladu ako su vam potrebni za pravljenje torti i kolača, za ovo je potrebno samo nekoliko sekundi na srednjoj temperature, nezahvalno je govoriti na kojoj jer su rerne različito obeležene. Možete “rastopiti” kristalizovan šećer u medu, napraviti čaj ili zagrejati vodu za čaj i možete, ako sami sušite začine zašta su potrebni dani sušenja na suvom i tamnom mestu, za ovo vam je potrebno dva do tri minuta sušenja, kada ih izvadite ostavite pola sata na sobnoj temperature i tek onda pakujte u posude određene za to.

Pecivo uvek zagrevajte poklopljeno papirnatom salvetom kako se ne bi na površini previše isušilo.

Ako odlučite da kuvate u mikrotalasnoj rerni, u posudu u kojoj ćete kuvati sipajte manje vode nego kada je klasično kuvanje u pitanju, a koristite i manje začina.

Posuda za kuvanje hrane u ovim rernama treba da bude okrugla ili ovalna, i plića, nikako uska a visoka.

Vreme kuvanja u mikrotalasnoj rerni je puno kraće nego kod standardnog kuvanja ali uvek podesite vreme malo kraće nego što mislite da treba, naknadno uvek možete još par minuta dokuvati jelo koje ste proverili.

Nikada ne zagrevajte hranu koja je hermetički zatvorena zato što može doći do prevelikog stvaranja pare unutar pakovanja i male eksplozije.

Vodite računa o ulju, prskanje ulja može dovesti do toga da se rerna zapali.

Namirnice koje su stajale na sobnoj temperature će se brže skuvati nego one koje su bile u frižideru, isto važi i  za zagrevanje pa vodite računa o tome. U mikrotalasnoj rerni se sve prvo zagreva ili kuva spolja, pa tek onda unutra, zato je bolje koristiti niže temperature, par minuta duže, nego visoke.

Male količine, recimo tanjir supe, često mogu da prskaju tokom zagrevanja, zato je obična tegla idealna za zagrevanje supa, čorbi, mleka, vode…

Izbegavajte da kuvate jaja u mikrotalasnim rernama, “eksplodiraće”, a sve namirnice koje imaju koru, kao što su krompir, paradajz i slično, probušite pre nego što ih stavite u rernu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *