Home / Kafa sa tetkom / Kraljica duše – Nina Simon
Kraljica duše – Nina Simon

Kraljica duše – Nina Simon

“Sve što želim je jednakost. Za moje sestre, moju braću, moj narod, mene.”

Na današnji dan 1933. godine, u Atlantik Sitiju, rođena je Eunice Kathleen Waymon, poznatija po imenu Nina Simon koje je uzela jer je oboažvala francusku glumicu Simon Sinjore i kojoj se nije ispunio san da postane koncertna pijanistkinja, nažalost rođena je u vreme kada je njena rasa još uvek bila jako diskriminisana. Bila je crna i bila je žensko. Bila je žrtva rasizma. Postala je ikona džeza.

Prva sećanja Nine Simon vezana su za pevušenje njene majke – “pevanje moje majke bio je soundtrack mog detinjstva.”  Nina je pevušila sa majkom u kući ali isto tako i u crkvi, uvek tihim glasom, zbunjena, previše mala da shvati zašto mora stalno da ustaje i ustupa mesto belcima.

Cela njena porodica je bila okrenuta muzici, braća i sestre su pevali u gospel horovima, otac je svirao gitaru i usnu harmoniku. Prve časove klavira dobila je u jednoj bogataškoj kući u kojoj je majka radila kao kućna pomoćnica. Nadala se da će moći da upiše klasične studije muzike ali 1950. godine biva odbijena i više ne tako mala, shvata da je rasizam jači od njenih snova. Nakon ovog odbijanja, Nina kreće u istraživanje muzike i pevajući, istovremeno počinje svoju životnu borbu protiv rasizma. Njena muzika je uvek bila povezana sa političkim aktivizmom, tokom godina, njene pesme počinju da pevaju u protestnim marševima , pesme Old Jim Crow  i Mississippi  Goddam postaju himne pokreta za građanska prava.

Često je menjala države u kojima je živela, kao borcu za ljudska prava joj je savetovano da ode iz Amerike i uvek je u sebi nosila urođenu čežnju za Afrikom, postojbinom svog naroda. Nakon napuštanja SAD, njeni albumi su retko objavljivanji i nekoliko godina je bila skoro zaboravljena a onda, osamdesetih godina prošlog veka, Šanel je njenu pesmu  My Baby Just Cares for Me iskoristio za jednu TV reklamu , ova pesma posle skoro trideset godina dospeva na vrh top listi i  i publika ponovo otkriva njenu muziku. Nina postaje ikona džeza.

Umrla je u Francuskoj, 21. aprila 2003. godine, posle duge borbe sa rakom dojke.

Imala je život pun razočarenja i poraza.

(Foto u zaglavlju: gmag.org.uk)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*