Prokelj pripada porodici kupusa i nepravedno je zapostavljen u našoj kuhinji. Izuzetno je ukusan i koristi se u ishrani svež, kuvan, dinstan. Odličan je „čistač organizma“, sadrži vitamin C, A, folne kiseline, mangan, celulozu. Istraživanja su pokazala da je dobar u prevenciji kancerogenih bolesti i pozitivno utiče na opšti podiže imunitet organizma. Ovo je namirnica koja se preporučuje i osobma koje imaju problema sa nervnim sistemom.
Možete ga jesti kao salatu ili pripremiti prilog uz glavno jelo, naš današnji predlog je čorba za koju je potrebno:
200 g prokelja
1 veza zeleni
50 g duguljastog pirinča
1 veza mladog luka (ili praziluk)
litar pileće supe ili kocka za supu
2 čena belog luka
so i biber
Sitno iseckati luk a zelen narendati na krupno (ili samleti u blenderu) i „na suvo“ propržiti u šerpi, posoliti i pobiberiti, dodati cele glavice prokelja, promešati i naliti supom i vodom (ukupno oko 2 l tečnosti), pustiti da proključa i dodati opran pirinač.
Kuvati pola sata. Po želji dodati pavlaku ili limun.
Prijatno!
Gordana Radojković
Upravo se kuva. 🙂