Home / Tetkina Kuhinja / Čorba sa prokeljom
Čorba sa prokeljom

Čorba sa prokeljom

Prokelj pripada porodici kupusa i nepravedno je zapostavljen u našoj kuhinji. Izuzetno je ukusan i koristi se u ishrani svež, kuvan, dinstan. Odličan je „čistač organizma“, sadrži vitamin C, A, folne kiseline, mangan, celulozu. Istraživanja su pokazala da je dobar u prevenciji kancerogenih bolesti i pozitivno utiče na opšti podiže imunitet organizma. Ovo je namirnica koja se preporučuje i osobma koje imaju problema sa nervnim sistemom.

Možete ga jesti kao salatu ili pripremiti prilog uz glavno jelo, naš današnji predlog je čorba za koju je potrebno:

200 g prokelja

1 veza zeleni

50 g duguljastog pirinča

1 veza mladog luka (ili praziluk)

litar pileće supe ili kocka za supu

2 čena belog luka

so i biber

Sitno iseckati luk a zelen narendati na krupno (ili samleti u blenderu) i „na suvo“ propržiti u šerpi, posoliti i pobiberiti, dodati cele glavice prokelja, promešati i naliti supom i vodom (ukupno oko 2 l tečnosti), pustiti da proključa i dodati opran pirinač.

Kuvati pola sata. Po želji dodati pavlaku ili limun.

Prijatno!

Gordana Radojković

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*