Home / Kafa sa tetkom / Borba sa telesima
Borba sa telesima

Borba sa telesima

Kao mala sam jako volela puževe. Mislim, volim ih i sad, ali nekada sam bila u stanju da polovinu dana provedem u promišljanjima o njima (i skupljanju istih u kese koje bih krišom dovlačila kući, pa bi keva izjutra pala u fras nasred hodnika međ’ puževima). Uvek sam se pitala kako rešavaju situaciju kada ih nešto zasvrbi, ali niko od mojih bližnjih nije tu problematiku smatrao vrednom promišljanja. Mislila sam da mora da je težak taj život u kome te nešto svrbi, a nisi u mogućnosti da se počešeš – iza toga i dalje stojim, samo u malo prenesenom značenju.

Mi, ljudski rod,  sa druge strane, imamo najsavršenija tela na planeti. Imamo i palčeve, i sva čula podjednako razvijena, i pravu kičmu, i bezbroj mogućnosti da sve to korisno upotrebimo. Možemo i da se počešemo ako nas nešto svrbi. Međutim, obično se češemo tamo gde najčešće uopšte ne treba da nas svrbi. Kad god novinarima presuši inspiracija, a rokovi se bliže, dohvate se anoreksičnih manekenki i njihovog kobnog uticaja na žene i udare po njima bez milosti. Što se tiče onog gore pomenutog svrabeža, u ovom tekstu se on odnosi na žene koje padaju na manipulacije zle modne industrije i manekenki i medija i svega što se inače nabraja kada se govori o ovoj temi, pa dovode same sebe do anoreksije, bulimije, pada imuniteta i brojnih drugih neželjenih stanja. Zatim ispod teksta pljušte komentari kako je savremeno doba izopačeno, toga nikada ranije nije bilo jerbo su se ljudi bavili pametnijim stvarima, a nisu zagledali kojekakve Kejt Mos i Tvigi i ostale nusprodukte ove odvratne civilizacije.

Foto: skinnywater.com

Stvar je u tome da je valjda prva žena koja se pojavila na kugli zemaljskoj, kako se dokopala neke reflektujuće površine, otpočela borbu sa sobom i svojim telom i prenela je na buduća pokolenja. Danas smo se udruženo ostrvili na hvalospeve tananim modelima sa rebrima na gotovs, iz čega je proizišao jedan opšti kult vižljastog oblika, što ilustruju sledeći primeri:

  

                    Foto: 1.bp.blogspot.com                      Foto: http://25.media.tumblr.com

Problem je, međutim, u tome što tako zapanjeni kultom mršavosti zaboravljamo na manipulacije ženama iz prethodnih vremena. Recimo, danas bi se prosečna žena zanesvestila kada bi joj iz novina iskočila neka od sledećih reklama:

Foto: 24.media.tumblr.com

Naravno i onomad su se vodile borbe po pitanju poželjnog oblika ženske figure, uostalom, znamo da samo magarci ne menjaju stavove:

Foto: thesocietypages.org

Međutim, sve je ovo postojalo i u vremenima bez novina, televizije i interneta. Svaka epoha je sa sobom nosila i novu idealnu žensku figuru, kojoj su se sve žene priklanjale, a da nisu imale u koga konkretno da upru prstom i okrive ga za samoprezir i nemogućnost dostizanja ideala. Silni pokreti otpora koji se periodično organizuju, poput dana za iskazivanje samoljublja (u pogledu svog tela jel’te) ili organizovanja cele nedelje u kojoj je zabranjeno izgovarati rečenice poput „Jesam li debela u ovim pantalonama?“ i „Pogledaj, molim te, koliko sam se ukrmila!“, žene, ako je suditi po posećenosti ovih sajtova, slabo interesuju. Izgleda da su i same svesne koji će tas prevagnuti ako na jednom imamo šačicu aktivista sa nerealnim zahtevima (koja žena na svetu nije pitala sebe i okolinu kako izgleda u nekom komadu odeće?), dok je na drugom tasu taština, koju svi posedujemo koliko god je krili, i želja da ne štrčimo?

Foto: cache.jezebel.com

Foto: farm4.staticflickr.com

I tako žene od kada je sveta i veka nastavljaju da se češu gde ih ne svrbi (jer, većina nas je ipak prosečna, niti grozomorno debeli, niti mršavi kao Tvigi), i kupovale su korsete sa gratis performansama u vidu gubitka vazduha, pa se gojile, pa opet mršavile, da bi danas naručivale sumnjive tablete za mršavljenje sa E-baya i držale besmislene dijete, i češaćemo se dok je sveta i veka, jer nikada sve nećemo biti iste, a sve ćemo, tako tašte, želeti da se približimo tome što je trenutno postavljeno kao ideal.

Autor: Tamara Gligorijević

Foto u zaglavlju: mgs.obviousmag.org

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*