Home / Porodica i zdravlje / Vreme je za detoksikaciju organizma, pijte sokove od ceđenog voća
Vreme je za detoksikaciju organizma, pijte sokove od ceđenog voća

Vreme je za detoksikaciju organizma, pijte sokove od ceđenog voća

Praznici su gotovi, većina se zaklinje da će od prvog ponedeljka koji dolazi početi sa dijetom, pomalo mrzeći sebe zbog svega što su pojeli. Vreme je za detoksikaciju organizma a to ćete najbolje uraditi ako pijete dosta soka od ceđenog voća. Nalazimo se usred sezone kad citrusnog voća ima u izobilju i kada treba što više da ga konzumiramo zato što nam ostalo voće nije dostupno, to jest, nije mu sezona iako po nešto od vansezonskog voća može da se nađe. Naravno, izbegavajte da jedete vansezonsko voće, ono je na silu gajeno i tretirano ko zna čime, već znate, ako ste se nekada prevarili i kupili da to voće ni po mirisu ni po ukusu ne liči na ono koje možete jesti u sezoni.

Juče je objavljeno da su zabeleženi prvi slučajevi gripa (A)H1, takozvanog “svinjskog gripa” oko kojeg sada ne dižu preveliku buku kao pre tri godine, no svakako je to još jedan razlog da jedete što više citrusnog voća i pijete ceđene sokove. Za par dana će početi drugo školsko polugođe, deca će više biti izložena virusima tako da je najbolje  da svakoga dana pravite sok od ceđenog voća, radije nego da im kupujete sokove.

Limun, pomorandža i grejpfrut su tri voćke koje će zadovoljiti svačiji ukus, možete praviti sokove posebno, od svake od njih, ili ih kombinovati, u svakom slučaju vaš organizam će vam biti zahvalan.

Pored toga što je ovo voće puno vitamina, odlično je za detoksikaciju organizma posle ovih prazničnih dana tokom kojih smo uglavnom jeli  i sedeli pa će nam pored toga što će nam pomoći da očistimo organizam pomoći i da povratimo energiju.

Limun, čarobna voćka koju nam lekari preporučuju kad god smo bolesni, odličan je za detoksikaciju, ima blagotvorno dejstvo na jetru i pankreas.

Pomorandža ima, diuretička svojstva, pomaže cirkulaciju krvi i sprečava formiranje slobodnih radikala koji utiču na opšti proces starenja. Reguliše rad creva i potpomaže proces varenja.

Grejpfrut stimulićš proizvodnju želudačnih sokova i potpomaže varenje, i on je odličan diuretik, dobar je za pluća, želudac, bubrege i jetru.

Sok napravljen od mešavine sve tri voćke, bar jedna čaša dnevno, će vas osvežiti, dati vam energiju i pomoći da se vratite u staru formu. Možete ih cediti a možete praviti sok od u sokovniku, zajedno sa korom, potrebno je samo da voće prethodno dobro operete i bar pola sata držite u vodi u koju ste dodali malo sode bikarbone koja je odličan dezinficijens.

Ukoliko pravite veću količinu soka, pravite samo onoliko koliko vam je dovoljno za 24 sata i obavezno ga čuvajte u frižideru.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*