Vaskrsenje neandertalca

Živeli su na teritoriji Evrope, Azije i Afrike i izumrli su tridesetak hiljada godina pre Hrista. Njihov nestanak još uvek zbunjuje naučnike, postoje mnoge teorije, od onih da je nad njima izvršena neka vrsta genocida do toga da su se ukrstili sa Homo sapiensima i tako se zauvek utopili u preteču savremenog čoveka što potkrepljuju time da se u ljudskom genomu Evropljana i Azijata nalaze njihovi geni, doduše u vrlo malom postotku.

Ovih dana, svi svetski mediji su objavili vest da je harvardski genetičar George Church izjavio za Der Spiegel da namerava da pronađe ženu dobrovoljca, surogat mamu koja bi bila spremna da nosi i rodi prvog Neandertalca posle više od 30.000 godina uz pomoć tehnike kloniranja na kojoj radi, odnosno uz pomoć savremene medicine.

Profesor Georg Churc je pionir u oblasti sintetičke biologije koja za cilj ima da stvori sintetičku DNK i smatra da je moguće klonirati Neandertalca, “u stanju smo da kloniramo sve vrste sisara, zašto to onda ne bismo mogli i sa ljudima, izjavio je.

Proces koji bi omogućio da kloniranje Neandertalca uspe je običnom čoveku uglavnom nerazumljiv a tiče se sintetizovanja genoma Neandertalca u ljudske matične ćelije za šta je profesor već razvio poluautomatsku proceduru u svojoj laboratoriji. Kako smatra da je dobio dovoljno DNK iz fosilnih kostiju ove izumrle vrste, profesoru će, kad bude potpuno siguran da će kloniranje uspeti,  biti potrebna samo dovoljno „hrabra i avanturistički nastrojena“ žena koja bi bila surogat majka ovom klonu, za sada se sve svodi na ideju da je ovako nešto tehnički moguće. Prema istraživanjima skeleta bebe Neandertalca, ona je imala malo veću i izduženiju glavu nego današnje bebe što logično dovodi do zaključka da je i porođajni kanal žene bio veći. Pretpostavlja se da je porođaj tekao slično kao današnji, sem što novorođenče Neandertalca nije moralo da rotira da bi ušlo u porođajni kanal.

Rekonstrukcija neandertalskog deteta – Antropološki institut Univerziteta u Cirihu (Foto: quarantadue.ch)

Prema njegovim rečima, ovo bi moglo da pomogne u lečenju bolesti kao što je AIDS ili bolesti karcinoma a pomoći će i da se produži ljudski život.

Neandertalci su drugačije funkcionisali od nas, drugačije mislili, ali mi znamo da su imali veću lobanju nego mi što može značiti da su bili pametniji nego što smo mi, izjavio je profesor George, “sutra” bi mogli da pomognu ljudskoj vrsti da preživi u slučaju da dođe do nekih kataklizmičnih događaja.

Iz mnogih naučnih laboratorija zadnjih godina nam stižu jezivi scenariji. Ono što bi moglo da se desi po jednom od njih, gledali smo u filmu Park iz doba Jure.

Za sada, Evropska konvencija o ljudskim pravima i biomedicini zabranjuje kloniranje ljudi jer se došlo do zaključka da ovo može dovesti do rađanja dece sa teškim deformitetima zbog kloniranih ćelija koje su “genetski stare”, odnosno koje se uzimaju od odraslih ljudi.

Sve i da ovaj eksperiment dođe do završne faze u kojoj bi se zaista krenulo u potragu za surogat mamom, i da profesor dobije dozvolu za ovo, postavlja se etičko pitanje – da li je u redu tražiti surogat majku i šta bi bilo posle toga jer neki idu toliko daleko da se pitaju šta bi bilo ako bi se utvrdilo da je prva beba Neandertalca normalna, zdrava i možda superinteligentna? Da li bi u ovakvom svetu kome više ništa nije strano možda u modi bile bebe Neandertalci i šta bi se desilo sa ljudskim rodom?

No, iznad svega, medicina još uvek nije uspela da se izbori sa sterilitetom zbog čega mnoge žene ostaju bez dece, na zapadu gde je sasvim normalno angažovati surogat mamu tako dobijaju mogućnost da postanu roditelji ali to, u velikom broju slučajeva, nisu njihova deca, a onda će im neko ponuditi da rode bebu neandertalca koja bi bila samo naučni eksperiment.

Foto u zaglavlju – news.com.au, profesor George Church pored slike  „Walking with Cavemen“

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *