Home / Porodica i zdravlje / Trčanje je pravi sport za žene
Trčanje je pravi sport za žene

Trčanje je pravi sport za žene

Kada prođu praznični dani obično se suočimo sa par kilograma više ili sa osećajem kao da smo se ugojile iako vaga ne pokazuje da ih imamo. Možda je pravo vreme da razmislite o tome da počnete da trčite. Naravno, upustiti se u trčanje posle godina i godina tokom kojih se niste bavili nekim sportom može biti prava avantura i može vam ugroziti zdravlje pa bi zato bilo dobro, ako nemate kondicije,  da se prvo bavite brzim hodanjem što će lagano, vremenom prerasti u trčanje.

Sigurno ste mnogo puta čule od svojih prijateljica, ili ste same pomislile, kako bi se rado bavile nekim sportom  ali onda sledi niz izgovora, od onih da im nedostaje društvo do onih da bi ih bilo sramota i da pored svih obaveza za to nikako nemaju vremena.  Ako porazgovarate sa nekom ženom koja aktivno trči, odlazi na aerobik ili u teretanu, na pilates, videćete kako one to savršeno usklađuju sa svojim dnevnim aktivnostima.

U ovo vreme krize zdravlje nam je obično na poslednjem mestu pa izdvajanje novca za teretanu ili neko drugo bavljenje sportom koje se plaća, bude još jedna “olakšavajuća” okolnost, odnosno opravdanje zbog čega već jednom ne počnemo sa bilo kakvom fizičkom aktivnošću, zato je trčanje i sa te stane idealno, nije vam potreban novac, dovoljno je da imate patike, trenerku ili helanke i, naravno, dobru volju.

Dakle, pored toga što je trčanje odlično za vaše zdravlje, to je besplatan sport i jedan od najzdravijih.

Bavljenje fizičkim aktivnostima pomaže oslobađanju serotonina, hormona zadovoljstva i sreće, pa pored toga što činite dobro svom telu, činite dobro i svojoj psihi, odnosno povećavate ukupnu psiho-fizičku energiju što će uticati na vaš svakodnevni život.

Ako se, dok čitate ovaj tekst, još uvek dvoumite, mislite da za trčanje nemate vremena, da nemate kondicije, da to nije za vaše godine, da vam trenerka ili helanke ne stoje lepo, da vam nedostaje društvo, da nemate novca…

Da ponovimo, trčanje je besplatan sport.

Trčanjem ćete ojačavati skeletni sistem, kontrolisaćete svoju težinu pa nećete morati da se izgladnjujete ili držite rigorozne dijete koje ne daju ili teško daju rezultate jer vam nisu prilagođene. Istraživanja su pokazala da trčanje reguliše rad hormona pa ćete trčeći smanjiti probleme koje izaziva menstrualni ciklus i probleme koji se javljaju u menopauzi.

I iznad svega, osećaćete se lakše i zadovoljno, svaki put kad se vratite sa trčanja, kao svaki put kad znate da ste nešto dobro uradile za sebe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*