FreeDigitalPhotos.net

Tablete Diane 35 opasne po zdravlje?

Nakon nekoliko smtrnih slučajeva, u francuskoj Agenciji za lekove u toku je ispitivanje tableta Diane 35 koje se nalaze i na našem tržištu jer se došlo do zaključka da mogu izazvati vensku trombozu i da je rizik kod žena koje piju ove tablete četiri puta veći nego kod onih koje ih ne piju ili koriste neke druge. Pored toga, klinička ispitivanja pokazala su da ove tablete nisu zadovoljine očekivanja kada je zaštita od trudnoće u pitanju. Francuski lekari pozvani su da svojim pacijentkinjama prepisuju drugu vrstu tableta, a žene koje koriste ove tablete da se same jave svojim lekarima kako bi se posavetovale oko dalje terapije.

Sumnja u tablete Diane 35 pojavila se nakon što je nekoliko godina za redom nekoliko pacijentkinja koje su pile ove tablete obolelo od venske tromboze a francuska javnost upozorava da su pacijentkinje slabo informisane o rizicima kada su uopšteno kontraceptivne tablete u pitanju i eventualni rizici koje sa sobom nose.

Dodatnu pometnju stvorila je činjenica da lekari sada govore da Diane 35 nikada nije trebalo prepisivati kao kontraceptivne tablete već samo u terapiji akni i hormonskih poremećaja kao i da je svaku ženu kojoj su prepisivane trebalo savetovati da tokom terapije koriste kompresione čarape i da ne bi, tokom terapije, trebalo da puše.

Paniku koja je nastala među ženama koje kao teapiju piju ove tablete lekari smiruju time što se neželjeni efekti javljaju od tri do šest meseci nakon što su počele terapiju ali upozoravaju da bez obzira na to što kod većine nije došlo do neželjenih rizika sve odmah treba da se jave svojim lekarima kako bi dobile alternativnu terapiju.

Kompanija Bayer koja proizvodi Diane 35 i koja je sada suočena sa time da je njihov proizvod izazvao nekoliko smrtnih slučajeva u Francuskoj nikada ove tablete nije pustila na tržište kao kontraceptivne tablete već kao lek protiv akni, međutim, vremenom su lekari počeli da ih prepisuju kao kontraceptivne tablete a među pacijentkinjama su poznate isključivo kao takve.

S obzirom da su tablete Diane 35 registrovane i u Srbiji a da se ovakve vesti uvek neprimetno provuku, ukoliko ih koristite najbolje bi bilo da se odmah posavetujete sa svojim lekarom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *