FreeDigitalPhotos.net

Revolucionarni izum – tkanina koju je nemoguće isflekati

Svako od nas ima neki komad garderobe koji smo nesrećnim slučajem isflekali i koji ni najsavemenijim hemijskim sredstvima nismo uspeli da vratimo u provobitno stanje. Nažalost, sva hemijska sredstva za odstranjivanje fleka oštećuju tkaninu, koliko god u reklamama govorili da se to neće desiti, naročito ako je fleka uporna i ako je nekoliko puta tretirate hemijskim sredstvima. Najveći problem nam čini dečija garderoba, deca su sklona tome da isfekalu garderobu tokom jela ili igre i sigurno ste ponekad maštali o tkanini koja neće moći tako lako trajno da bude isflekana.

Pre nekoliko godina su se pojavili stolnjaci koji navodno ne mogu da budu isflekani, nije bilo kuće u kojoj niste mogli da ih pronađete, nažalost, primali su fleke kao i svaka druga tkanina a pored toga bili su napravljeni od očajno loših vlakana što je dovodilo do toga da se istežu i klize sa stola, sve u svemu, bez obzira što su bili jako jeftini, bila je to bačena para.

Kako javljaju svetski mediji, revolucionaran izum u vidu tkanine koja ne prima nikakve fleke dolazi iz SAD, gde su naučnici Univerziteta u Mičigenu izumeli tkaninu koja se opire svim flekama čak i onim najupornijim, od ulja, vina ili kafe.

Ova vodootporna futuristička tkanina, kako je nazivaju, napravljena je od plastičnih vlakana koja su veoma lagana i istovremeno veoma jaka da mogu da sprečavaju svojom gustinom bilo kakvu spoljnu supstancu da prodre između njih. Da bi stvorili ovakvu tkaninu naučnici su koristili elektrospining tehniku kojom je moguće napraviti izuzetno fine čvrste čestice od tečnih supstanci.

Ova tkanina će u budućnosti pomoći ljudima da budu opušteni tokom prijema, poslovnih sastanaka, jednostavno će biti nemoguće isflekati je nekim nehotičnim gestom.

Za sada, košulje od ove tkanine će nositi pripadnici američke vojske ali će veoma brzo, biti u prodaji širom sveta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *