Home / Tetkina Kuhinja / Pileći paprikaš – jelo za sva godišnja doba
Pileći paprikaš – jelo za sva godišnja doba

Pileći paprikaš – jelo za sva godišnja doba

Pileći paprikaš je jedno od jela na kome smo odrasli, jelo koje „se jede kašikom“, sada, posle praznika, je idealno vreme da ga spremite.

Za pileći paprikaš je potrebno onoliko piletine koliko imate (od svih delova ), može se kuvati sa celim piletom, polovinom samo od bataka, pileće sitneži, krila, sve zavisi od toga koliko će vas biti na ručku, krompir, šargarepa, aleva paprika, paradajz pire ili sok od paradajza, 2-3 paprike (može i  2-3 kašike ajvara) , luk i začini.

Za paprikaš sa slike, potrebno je:

pola pileta (oko 1 kg)

0,5 kg krompira

3 šargarepe

2 crvene paprike (ili dve kašike ajvara)

glavica crnog luka

čen belog luka

300 g paradajz pelata ili pirea

so i biber

peršunov list

1 kašičica aleve paprike

Sitno iseckati crni luk, propržiti ga na malo ulja i dodati piletinu isečenu na komade. Posoliti i pobiberiti po ukusu i peći tako oko 15 minuta a zatim dodati kolutove šargarepe, promešati, dodati seckanu papriku ili ajvar, kašičicu aleve paprike, čašu vode i dinstati još oko 10 minuta. Dodati krompir isečen na kockice, sipati paradajz pire i naliti vodom da svi sastojci budu u vodi ali da je ne bude previše, naše majke bi rekle – da sve gorezne u vodi. Kuvati na srednjoj vatri dok meso i krompir ne omekšaju.

Kada je kuvano, poslužiti ili sa celim komadima mesa (neko voli baš tako) ili izvaditi meso, odvojiti od kožice i kostiju, sitno iseckati i vratiti u paprikaš.

Uz ovojelo služiti sezonsku salatu, nema salate koja se savršeno ne slaže sa pilećim paprikašom

Prijatno!

Gordana Radojković

 

One comment

  1. Jednom sam isprobala ovaj recept tad mi je muž rekao nikad ti bolji nije ispao paprikaš i sad stalno spremam tako 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*