One Billiong Rising

One Billion Rising, žene za žene – ustanite i zaplešite protiv nasilja nad ženama

Statistike pokazuju da će svaka treća žena na planeti biti silovana, pretučena ili podvrgnuta nekom drugom obliku nasilja nad ženama što čini cifru od više od jedne milijarde žena.

U sklopu globalne kampanje V-day, na Međunarodni dan ljubavi, 14. februara, održaće se One Billion Rising, događaj u kome će učestvovati žene iz preko 160 zemalja sveta, kako one koje su pretrpele neki oblik nasilja tako i one koje nisu bile žrtve ali koje žele da pošalju poruku svetu da nasilje nad ženama mora da prestane. Istovremeno, obeležiće se i petnaestogodišnjica V-day pokreta koji je osnovala Iv Ensler, autorka “Vagininih monologa”.

Žene širom sveta pozvane su da 14. februara izađu iz svojih kuća i kancelarija i zaplešu na ulicama i trgovima kako bi celom svetu poslale poruku o nedopustivim zlostavljanja žena koja se dešavaju u svim zemljamam sveta, bez razlike, samo na zarličite načine, od genitalnog sakaćenja do premlaćivanja, i pomognu u podizanju svesti o tome šta pojedine žene svakodnevno trpe.

Kratki film koji ovde možete da pogledate uradili su Iv Ensler i južnoarfički reditelj Toni Stroebel, sniman je u devet zemalja a ima za cilj da pokaže šta sve žene trpe, čemu su izložene i tako podstakne ljude širom sveta u pružanju podrške zlostavljanim ženama.

Ovaj događaj podržalo je oko 5.000 raznih organizacija širom sveta koje se bore protiv nasilja nad ženama a zajedno sa organizacijama koje se bore za ženska prava podršku je pružilo preko 9.000 ogranizacija.

U Srbiji, One Billion Rising podržavaju i organizuju Centar modernih veština i Centar E-8 i pozivaju  žene ali i muškarce da 14. februara u 14 sati izađu, zaplešu i pridruže se simboličnoj globalnoj revoluciji sa zahtevom da nasilje nad ženama prestane, sa nadom da će se ostale organizacije i ljudi širom zemlje pridružiti ovoj akciji.

Izađite i zaplešite, za sve prebake, bake, majke i ćerke koje su bile ili mogu postati nečije žrtve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *