Ni blizu ni daleko, imate li i vi Zverku svog života?

Sigurno ste, gledajući seriju “Seks i grad” hiljadu puta navijale da se Keri i Zverka pomire, ili da ona konačno ode od njega, ili ga strasno mrzele dok je ona patila a on joj izmicao, mrzeći kroz njega nekog svog Zverku, muškarca koji vam nije ni blizu ni daleko i koji vam se godinama provlači kroz život kao repriza filma čije replike znate napamet a opet ga gledate kao da vam je  prvi put.

Zverka je ona vrsta muškarca sa kojim i jeste i niste u vezi, zbog kojeg noći provodite razmišljajući da li ste mu važne ili niste, nebrojeno puta preispitujete šta je rekao, da li je mislio to što je rekao, pišete mu nevidljiva opravdanja za sve one postupke kojima vas je povredio i zaklinjete se da nikada više nećete biti sa njim a onda, za par dana, vidite da kod vas to nikada  veoma kratko traje. Sa njim ste najsrećnije na svetu dok traje i najnesrećnije kad ga nema, pa onda srećne kada se ponovo pojavi ali istovremeno nesrećne jer znate da će ponovo otići ali ne znate kada, onaj koji iznad svega ceni svoju slobodu ali voli i vašu, toliko da  vas u stvari ne pušta da odete od njega, što bi naš narod rekao – niti vas voli, niti vas drugom daje.

Zbog njega ćete plakati na ramenima svojih drugarica, buditi ih, kao Keri, u pola noći jer ne znate šta ćete sa sobom, a onda ih pomalo mrzeti kad vam kažu da ste tom svojom pričom dosadile i “bogu i narodu” i njima, samo im nije jasno kako niste sebi.

Za Zverku je sasvim normalno da vi imate “obavezu” prema njemu ali ne i on prema vama, najnormalnije će prošetati ispred vas sa nekom drugom ženom da bi vas kasnije ubeđivao da je potpuno pogrešno što verujete svojim očima dok će, čim namiriše da ste možda zainteresovane za nekog drugog muškarca i na pragu nove veze uraditi sve kako bi vas od toga otrgao i ponovo vratio sebi da bi nakon toga nastavio po starom.

Ako pokušate da obavite sa njim ozbiljan razgovor i konačno saznate da li ste vas dvoje u vezi ili niste, ako jeste da vam se takva vrsta veze ne dopada, izaćićete iz tog razgovora potpuno poražene jer će vas ubediti da ga pritiskate, gušite, da vam nikada ništa nije obećao, reći će vam hiljadu stavari zbog kojih ćete se osećati zaista loše.

Obećaćete sebi da ćete ga zaboraviti. Pa opet ćete biti sa njim. I nećete biti sa njim jer vam on ne dozvoljava da mu se previše približite.

Ako samu sebe ne razumete, veza sa Zverkom, koja nije veza, uglavnom traje samo zbog toga što je nedefinisana, što vi sve više podsećate na lovca ispred koga zec triči u cik-cak i što vas on nikada nije ostavio jer vas nikada i nije doživljavao kao svoju devojku ili vezu. On je, najnormalnije, kada je želeo dolazio kod vas i još normalnije, kada bi poželeo, odlazio, a vi ste ona koja se kad ostane sama rastajala od njega iako on više nije tu. I opet sastajala sa njim dok se još nije vratio.

Pa opet, on nekako, zbog svega toga i vaše slabosti, postane ljubav vašeg života. A godine prolaze i jednog trenutka upadnete u onu paniku kad biološki sat ozbiljno počne da otkucava ono vreme u kome možete da postanete mama. Nažalost, samo u seriji “Seks i grad” Keri može iz sezone u sezonu da izgleda isto, ima iste godine i ne brine o potomstvu.

Na toj granici imate dve mogućnosti, da konačno shvatite da ste godine potrošile čekajući da za Zverku postanete isto što i on za vas i konačno mu zalupite vrata ispred nosa, “očistite” se emotivno od viđanja-neviđanja-ljubavi-mržnje-rasprava-čekanja-lova-plakanja i “otvorite” se za nekog drugog muškarca, ili se pomirite sa time da ne umete da odete od njega i nastavite da ga dočekujete u svoj život i ispraćate iz svog života u nadi da će jednom konačno doći i ostati.

Ovo drugo se uglavnom dešava na filmu a u stvarnosti nije toliko romantično koliko se čini. Jer, posle svega, kako može biti romantično? Sem ako zaista ne verujete da je život film. No, ipak razmislite da li ste raspoložene za još jednu reprizu.

Zato, ako imate Zverku u svom životu, otvorite oči i videćete da je to ipak samo običan zec. I uopšte nije važno čega se on plaši jer će vam ovo najverovatnije reći “stručnjaci” za muški mozak, da “vas voli ali da se pravi”, važno je da nađete nekoga ko neće da se “pravi” i ko će vas stvarno voleti.

Neko ko nije umeo, hteo, želeo, da bude sa vama u jednoj vezi u kojoj biste se vi osećali kao voljeno biće nego vas je godinama držao na emotivnoj uzici, dovoljno daleko da ima svoju slobodu i dovoljno blizu da vi svoju nemate nikada, ne može biti osoba sa kojom ćete sutra deliti život, sto i postelju.

Kako to uopšte možete da mislite, ako ga još uvek čekate?

 

 

6 comments

  1. sve mi se cini, i iz sopstvenog, a i iz iskustva mojih drugarica, da svaka od nas pomalo ima nekog svog Zverku…neke zauvek ostanu vezane , i kad ostvare sopstvene zivote, zaljube se, udaju, rode decu nekom drugom…uvek im negde, iz nek fiokice secanja izviri Zverka, kao onaj cupoglavac sto iskoci iz kutije kad mu se najmanje nadate…a neke imaju srecu, pa na vreme shvate da se te verzije Petra Pana pretvaraju u male miseve, ili zeceve, kako vreme prolazi..sjajan tekst,prepostavljam da ce se svaka zena pronaci , bar pomalo, u nekim recenicama…

  2. odlicna analiza jednog odnosa.. prica moje dve godine zivota, sve do jedne recenice tacne i precizno opisane.. sreca pa nije ostala ogorcenost ali mislim da je tu okosnica zenina potreba da ga „izleci“.. nemoguca misija.. jedino resenje je svesna odluka da se iz tog odnosa izadje.. hvala na divnom tekstu!

  3. Zahvaljujući romantizovanom predstavljanju takvog patološkog odnosa u pomenutoj seriji (ali i u brojnim filmovima i romanima) mnogi stvarno misle da je to ljubav. Takva vrsta odnosa je odnos dva emotivno obogaljena bića i znak je da se treba vrlo ozbiljno pozabaviti sobom u smislu menjanja destruktivnih obrazaca ponašanja i razvijanja ljubavi prema sebi. Tu nema ničeg romantičnog i slatkog.

  4. Godinama sam bila u takvoj “vezi“. Hvala Bogu da sam uspela da se otrgnem i nastavim život sa pravom osobom… Čitajući Zlaticin komenar mogu samo reći da je apsolutna istina to što je napisala, samo treba priznati sebi, i da se ne zanose razne Keri da će se to završiti kao u seriji ! Možda i hoće, ali verovatno će i kratko trajati…

  5. Sve smo imale neku „Zverku“ u svom zivotu. Nazalost, neke nisu uspele da priznaju istinu sebi i ostale su godinama vezane „na kratko“.
    Odlican tekst, hvala autorki i bravo Zlatice na komentaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *