FreeDigitalPhotos.net

Kako peremo prozore

Sigurno se sećate da su naše bake i majke prale prozore vodom u koju bi sipale rakiju a onda ih strpljivo glancale novinskim papirom sve dok ne postanu tako čisti da vam se učini da staklo uopšte ne postoji.

Sa pojavom magičnih krpa koje ne ostavljaju tragove, koju su žene dočekale kao spas sa neba, pranje prozora je postalo mnogo lakše i mnogo kraće traje, ukvasite krpu i samo ih prebrišete. Ipak, pitanje je koliko su ovi prozori oprani. Čišćenje prozora nikada nije bilo lako, na staklu se sa spoljne strane taloži prašina, stvaraju se fleke od kiše, smoga, sa unutrašnje takođe prašina, žute naslage od duvanskog dima u kućama pušača, u kuhinjama masne naslage od isparavanja tokom kuvanja, u kućama u kojima se lože peći stvaraju se crne naslage. Prebrisati stakla magičnom krpom stvara samo iluziju da su prozori oprani, deluju čistije ali oprani nisu i vrlo brzo će ponovo izgledati prljavo kao pre nego što ste ih obrisali.

Sredstva za pranje prozora koja se mogu kupiti takođe ne garantuju da su prozori oprani a neka od njih ostavljaju tragove što dovodi do toga da silno vreme potrošite kako bi ih uklonili. Ako u vodu za pranje prozora sipate neki deterdžent, recimo onaj za pranje sudova, koliko god ih ispirali pena će se stvarati ponovo i ponovo, na staklu će ostajati tragovi od brisanja,  tako da ovo uopšte nije preporučljivo.

Kako god okrenete, stara oprobana metoda sa rakijom i novinskom hartijom je ipak najbolja.

Ukoliko su vam prozori jako zaprljani, naročito stakla sa spoljne strane, prvo ih operite samo toplom vodom kako biste sprali naslage prljavštine a onda ih ponovo operite vodom u koju ste sipali rakiju i izglancajte novinskom hartijom. Novinska hartija je jedino što ne ostavlja tragove na površini stakla tokom brisanja.

Umesto rakije, u vodu možete sipati i obično alkoholno sirće ili sodu bikarbonu, potrebno je samo dobro je razmutiti, efekti će biti isti.

Mala tajna kod pranja prozora je – nikada ih ne brišite, odnosno, ne glancajte vertikalnim pokretima već uhvek horizontalnim, od vrha ka dnu.

Na isti način možete do perfekcije očistiti sva stakla u kući kao i ogledala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *