FreeDigitalPhotos.net

Kad se ne zna ko je kriv – jednakost među polovima ugrožava brak

Životna pravila koja su važila do skoro a kada je bračna zajednica u pitanju podrazumevala su da je za održavanje domaćinstva, negu i vaspitanje dece bila odgovorna žena a za materijalnu sigurnost porodice muškarac. Ona nije radila, “sedela” je u kući, kuvala, prala, čistila i vaspitavala decu, on ja brinuo da za sve to ima dovoljno novca. “Mi smo tačno znali ko je kriv ako nešto u braku škripi, mora da je vama strašno teško kad imate probleme, ne znate ko je kriv za njihjer delite poslove i obaveze.” – rekla je majka gledajući svoju ćerku, u jednom filmu.

Žene su se vekovima borile i izborila na pravo da budu i društvena a ne samo „kućna“ bića pa je tako, zato što pored posla koji obavljaju moralo da dođe do ravnopravne podele kada su održavanje domaćinstva i vaspitanje dece u pitanju. Moderni parovi, kako ih nazivaju dele obaveze i podjednako učestvuju u kućnim poslovima i odjagajanju dece, počevši od menjanja pelena do odvođenja u školu i na slobodne aktivnosti. Međutim, pošto su predrasude ono što je vrlo teško promeniti, i danas ima brakova gde se strogo vodi računa o podeli poslova, u kojima muškarac smatra da je sramota da on iznese smeće do kontejnera ili da usisava, pa zato često možete čuti da je ona koja ima muža koji ne robuje predrasudama kada su ovakve stvari u pitanju prava srećnica. I sigurno biste pomislili kako ovakvi brakovi u kojima ne postoje muški i ženski poslovi imaju mnogo veće šanse da traju nego oni u kojima su prisutne svakodnevne rasprave oko toga ko će šta da uradi.

Norveška studija pod nazivom „Ravnopravnost u domu“ će vas potpuno razuveriti. Ova godišnja studija koja je trebalo da pokaže kakvi su rezultati borbe za rodnu ravnopravnost pokazala je da je došlo do porasta broja razvoda u brakovima u kojima postoji podela poslova i odgovornosti nego u „tradicionalnim brakovima“ s početka teksta u kojima je žena zadužena za dom i porodicu a muškarac za zaradu.

Ova studija je pokazala da parovi koji dele obaveze ne uspevaju da pronađu ravnotežu u svemu tome, da prilikom obavljanja istih poslova ili ispunjavanja obaveza ulaze u neku vrstu takmičenja i rasprave ko je uspešniji i bolji i da se neprekidno takmiče jedno sa drugim.

Rasprave idu toliko daleko da umeju da se svađaju oko toga ko je bolje namestio krevet a jedan od razloga za svađu koji je na vrhu liste je kada su deca i šta jela.

Ako ste pomislili da autori ove studije pritajeno zagovaraju vraćanje na tradicionalni poredak u braku po kome se tačno zna ko koje obaveze ima, niste u pravu, oni upozoravaju da bračni parovi moraju postati više tolerantni jedno prema drugom a da finansijska nezavisnost, naročito kada su žene u pitanju, nije razlog da se brakovi tako lako prekidaju.

Dok su žene nekada ostajale u brakovima uprkos tome što su imale mnogo problema, samo zato što su bile finansijski zavisne i iz straha kako će odgajati decu, danas lako i bez mnogo razmišljanja rešavaju da prekinu bračnu zajednicu čak i kada razlozi nisu veći od banalnih svakodnevnih svađa kako je namešten krevet ili što deca nisu jela u određeno vreme.

Sve u svemu, ako ste “srećnice” koje su se izborile da varjača i usisivač ne čekaju samo na vas, ne prigovarajte mu da posao nije uradio kako treba. Uradio ga je kako najbolje ume, a kako autori studije navode, ne dozvolite da se vaš brak pretvori u sukob interesa jer je brak, sam po sebi, i sve ono što sa sobom nosi, zajednički interes.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *