Događaji koji su obeležili proteklu godinu

Ispratili smo prestupnu 2012. godinu, burnu u celom svetu i najavljivanu kao apokalitpičnu, našu poslednju godinu. Dok su nam mediji, vođeni time da senzacije prodaju tiraže,  “pretili” da nas više neće biti i bombardovali uputstvima šta treba da uradimo pre nego što zauvek nestanemo, svet se vrteo istim ritmom, širom planete su se dešavale iste stvari koje se dešavaju od kad je sveta, ratovalo se, ubijalo, silovalo…

U godini koja je za nama, Barak Obama je reizabran za predsednika SAD. Britanska kraljica Elizabeta proslavila je 60 godina vladavine, mediji su se ponovo bavili njenom “tvrdoglavošću”, odnosno time zbog čega se konačno ne povuče i prepusti presto. Njen unuk, princ Vilijam se oženio što je ponovo pokrenulo lavinu priča o nikada prežaljenoj, tragično preminuloj princezi Dajani.

Pevačica anđeoskog glasa, Vitni Hjuston preminula je od posledica višegodišnjeg uzimanja narkotika u 49. godini. Svet je napustila i Dona Samer, kraljica disko muzike sedamdesetih i osamdesetih godina.

Foto: guardian.co.uk

Preminuo je Nil Armstrong, prvi čovek koji je kročio na Mesec. Robot NASA-e Curiosity (Radoznalost) uspešno je sleteo na Mars kako bi ispitao ovu Crvenu planetu.

Naučnici su obavestili svet da su, posle istraživanja dugog 40 godina, nesporno utvrdili postojanje Higsove, odnosno božije čestice.

U Londonu su održane tridesete letnje Olimpijske igre, prve igre u istoriji u kojima su sve zemlje učesnice imale i žene sportiskinje u svojim nacionalnim timovima.

Austrijanac Feliks Baumgartner skočio je sa visine od 39 kilometara, sa “ivice svemira” i tako postao prvi čovek koji slobodnim padom probio zvučni zid. Ovo je jedini događaj koji je ujedinio ceo svet na par sati.

Posle 244 godine štampanja, najpoznatija enciklopedija na svetu, Enciklopedija Britanika, ubuduće će imati samo onlajn izdanje.

Srbija je dobila novu vlast koju su oformili dobro poznati “stari” političari. Godinu u našoj zemlji obeležile su afere, tragedije, starlete i pevačice. Bolji život koji godinama stiže još uvek nije stigao, i dalje se živi, to jest, preživljava od danas do sutra.

Malo dobrih vesti stiže uglavnom od sportista pojedinaca. Mnoge dobre vesti o uspehu naših umetnika i naučnika, uspehu učenika na mnogim međunarodnim takmičenjima, ne mogu da dobiju svoj prostor u medijima a o naslovnoj strani mogu samo da sanjaju.

U zemljama sa stabilnom ekonomijom, društveno uređenim i dostojnim življenja, za razliku od nas koji decenijama pokušavamo da utvrdimo ko nas je doveo do ekonomske, duhovne, kulturne i moralne propasti, mogu da se bave i nekim drugim stvarima pa će tako u Švedskoj, 7. maja ove godine biti otvoren ABBA Muzej za čije otvaranje su karte puštene u prodaju još u decembru.

S nadom da će ova godina biti godina pozitivnog prevrata za ceo svet pa i za našu zemlju kako su neki tumačili Majansko proročanstvo…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *