Home / Tetkina Kuhinja / Badnja večera
Badnja večera

Badnja večera

Badnja večera je posna ali bogata. Na stolu treba da obiluju i slatka i slana jela, bogata trpeza znači da će i godina biti bogata. Tradicionalno se pripremaju pasulj, riba, pogača bez kvasca i obavezno suvo voće. Na stolu se mora naći i beli luk kome se pridaje magijski značaj, kao i med i orasi, kao i rumene jabuke, novac, kukuruz, pšenica i so a raznolikost i bogatstvo praznične trpeze simboliše želju za dobrim životom u kući. Običaji se razlikuju od mesta do mesta, u korpu u kojoj stoji badnjak, ili vazu, obavezno stavite jabuku – zdravlje, malo sitnog novca – bogatstvo, kocke šećera ili bonbone – sladak život, pšenicu i kukuruz – dobar rod.

Pogača se na početku večere lomi, domaćin uz čašu crnog  vina govori zdravicu – „Pomozi bože! Srećan dan, da bude srećan rad, da u zdravlju pokosimo livadu“ – zdravice su odavno zaboravljene ovo je jedna od starih srpskih zdravica. Recept za pogaču možete naći ovde.

A ukoliko još niste odlučili šta ćete spremati za Badnji dan, evo predloga:

Oslić pohovan u pivu

Potrebno je:

1 kg fileta oslića

200 g brašna

200 ml piva

so, biber, vegeta, aleva paprika

Oslić posoliti, posuti biberom, vegetom, alevom paprikom i ostaviti da odstoji najmanje pola sata. Od brašna i piva napraviti smesu malo gušću nego za palačinke (može se mutiti mikserom) i svaki komad oslića umočiti u smesu i peći u zagrejanom ulju (najbolje u fritezi ako je imate).

Pržena pastrmka

Spremite onoliko komada pastrmke koliko će biti osoba na večeri. Posolite je, pospite biberom, peršunom i belim lukom i uvaljajte u brašno. Prži se u puno ulja (ili u tiganju ili u fritezi) a može se peći i u rerni u podmazanom plehu,  s tim da se okrene kada jedna strana porumeni , da bi dobila rumenu korica i sa druge strane.

Recept za posnu salatu  od pasulja i kukuruza možete naći ovde.

I na kraju predlažemo pečenu bundevu kao poslasticu.

Iseći bundevu na manje komade i ispeće u rerni na 220 stepeni. Peče se oko sat vremena. Kada dobije krckavu koricu, unutra je mekana. Jede se hladna i obično je vrlo slatka. A možete je i kuvati, recept se nalazi ovde.

Gordana Radojković

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*