Home / Porodica i zdravlje / Avokado – kompletna nutritivna namirnica
Avokado – kompletna nutritivna namirnica

Avokado – kompletna nutritivna namirnica

Avokado još uvek nije zastupljenu u našoj ishrani iako ga sve češće možete videti u marketima. Neke od ove tropske voćke odbija cena, druge zato što im je potpuno nepoznata a one treće jer ne znaju kako da je konzumiraju. Tamo gde je avokado sasvim normalno voće u ishrani, često se koristi u salatama, za spravljanje voćnih napitaka ali i sosova, pogodan je u kombinaciji i sa slatkim i sa slanim jelima zbog svog “neutralnog” ukusa. U pojedinim delovima sveta ulje od avokada koriste isto kao i maslinovo ulje.

Avokado je veoma kaloričan ali ove kalorije dolaze iz monozasićenih masti, istih onih koje se mogu nači u maslinovom ulju i pomaže da se “loš” holesterol pretvara u “dobar”. Bogat je proteinima i sadrži esencijalne amino kiseline, neophodne za pravilno funkcionisanje našeg organizma. Odličan je za one osobe koje ne jedu meso kao i one koji žele da smršaju a da se istovremeno zdravo hrane. Bogat je kalijumom i magnezijumom i ima veliku koncentraciju vitamin E što ga svrstava u onu vrstu hrane koja usporava starenje ali i onu koja potpomaže pravilno funkcionisanje kardio vaskularnog sistema.

Ova, po obliku jednostavna voćka koja izgledom podseća na krušku, raste u tropskim zemljama tokom cele godine a poreklom je iz Meksika i sa Kariba. Ima meku, mirisnu pulpu žućkaste boje i ako je do sada niste probali, vodite računa prilikom kupovine, kora avokada ne bi trebalo da ima oštećenja, mora da bude čvrsta, kada ga pritisnete ne smeju da ostaju udubljenja i, nakon kupovine, ne treba da stoji dugo, najbolje je pojesti ga u roku od nekoliko dana. Ukoliko je zelen, što možete proceniti po veoma čvrstoj kori, slobodno ga kupite i ostavite na sobnoj temepraturi, biće zreo za dva, tri dana.

Asteci su smatrali da je avokado afrodizijak i nazivali su ga “ahuacatl” što znači testisi, zbog oblika i jer visi sa drveta i podseća na testise. Od reči “ahuacatl” koje Španski osvajači nisu umeli pravilno da izgovore, nastala je reč avokado.

Sto grama avokada sadrži 8 grama ugljenih hidrata i, zavisno od sorte, 10 do 20 grama masti. Nekada je korišćen na brodovima, tokom dugih plovidbi kao zamena za maslac pa je nazivan puterom za mornare.

Avokado možete jesti sa sirevima, paradajzoom, lukom, mesom i ribom, sa tikvicama  krastavcem, možete eksperimentisati sve dok ne dođete do kombinacije koja vam se najviše dopada, ali skoro da nema voća ili povća uz koje ga ne možete kombinovati.

Pored toga što se preporučuje u ishrani jer se smatra jednom od retkih kompletno nutritivnih namirnica, preporučuje se i kao prevencija protiv bolesti karcinoma, a sve više se koristi u kozmetičkoj industriji.

Od avokada možete napraviti odlično pakovanje za suvu i oštećenu kosu, meso avokada izmiksajte, dodajte 1 do 2 kašike maslinovog ulja, utrljajte u kosu, uvijte je i nakon 20 minuta do pola sata je operite. Ovo pakovanje se preporučuje naročito za farbanu kosu. Masku sa lice možete napraviti od avokada kome ćete dodati malo pasirane banana i kašiku meda  i koristiti je kao svaku drugu masku za lice – nanesite je na lice i isperite mlakom vodom posle dvadesetak minuta.

 

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*