FreeDigitalPhotos.net

Zašto se žene goje

Većina žena tokom života ima problema sa viškom kilograma i neprekidno počinju sa držanjem dijeta od kojih veoma brzo odustaju i imaju nebrojeno obrazloženja zbog čega imaju taj višak kilograma – ugojila sam se posle porođaja, sve mi se lepi što pojedem, ugojim se od mirisa dok kuvam, uopšte ne jedem mnogo, ne znam odakle mi taj višak kilograma.

Istraživači sa Univerziteta u Tel Avivu pokušali su da odgonetnu zbog čega se žene goje, ispitivanja su vršili na grupi žena starosne dobi od 30 do 45 godina jer u tim godinama žene imaju najviše problema sa viškom kilograma. Jedna od poražavajućih činjenica do kojih su došli je da je svaka žena bar šezdeset puta počela da drži neku od dijeta za koju je čula od prijateljica, pročitala u nekom ženskom časopisu ili jednostavno, kao što većina žena radi, počela da gladuje misleći da je to najbolji put ka gubitku težine. No, tragajući za uzrokom debljanja, istraživači su došli do saznanja da se žene uglavnom goje zbog muškaraca, odnosno da se preko 50% žena goji zato što su nezadovoljne u vezi ili braku, a da tek 27% ispitanih žena uspeva rigoroznim dijetama da povrati željenu težinu.

Kao glavne uzroke gojenja naveli su – nezadovoljstvo ljubavnim vezama, trudnoću, stres na poslu, odgajanje dece, nezaposlenost, brak, usamljenost, prekid ljubavnog odnosa i nekretanje, odnosno odsustvo bilo kakve fizičke aktivnosti.

Samim tim što do taloženja kilograma dolazi uglavnom zbog emotivnog nezadovoljstva, stručnjaci navode da dijete ne daju rezultate i da pre svega treba raditi na promeni života, odnosno onih segmenata života koji žene čine nezadovoljnim i nesrećnim.

S druge strane, istraživači navode da većina uzroka koji kod nekih žena izazivaju gojaznost,  kod drugih mogu izazvati neželjen gubitak kilograma koji može ugroziti zdravlje, na prvo mesto stavljaju – prekid veze ili braka, zatim usamljenost, nezadovoljstvo u vezi ili braku i karijeru, odnosno jurnjavu za uspehom.

Kao zaključak ove studije, naveli su da žena koja je sigurna u sebe, ima stabilnu karijeru i zadovoljna je u ljubavnom odnosu ili braku neće imati problema sa prekomernim gojenjem, čak i ako do toga dođe posle porođaja, zbog nepravilne i neredovne ishrane, takve žene uz podršku partnera vrlo brzo uspevaju da vrate idealnu težinu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *