FreeDigitalPhotos.net

Zaštitite usne tokom zime

Koža našeg tela zahteva posebnu negu tokom zime, naročito izloženi delovi tela kao što su lice i ruke, posebnu pažnju treba obratiti a usne koje često mogu biti suve, pucaju i budu bolne. Ovo se dešava zato što usne nemaju lojne žlezde kao ostali delovi kože pa je potrebno negovati ih i hidrirati kako ne biste imale problema.

Najčešći uzrok suvih i ispucalih usana tokom zimskih meseci je hladan vazduh kada ste napolju i suv kada ste u zatvorenoj prostoriji. Često, ovaj problem je vezan i za način ishrane, može se javiti prilikom držanja dijete, odnosno kada se odričete hrane kako biste izgubile kilograme.

Tokom zimskih meseci izbegavajte alkohol i mnogo kofeina, oni su glavne supstance koje izaziaju dehidriranje. Pojačajte unos mlečnih proizvoda, mleka, sira, jogurta. Pijte tople čajeve, oni utiču na to da se krvotok širi a tako se povećava hidratacija perifernog tkiva. Isto kao i leti, trudite se da unosite tečnost, pored čaja, pijte vodu, sokove od ceđenog voća.

Kada ste kod kuće, namažite usne medom, to je odličan lek za suve i ispucale usne. Isti efekat će imati i puter.

Pre izlaska, premažite usne nekim balzamom. Tako ćete ih zaštititi od uticaja hladnog vazduha.

Tokom hladnih dana, kada ste napolju, koliko god da imate osećaj da su vam usne suve, da zatežu, ne grickajte ih, naročito ne pokušavajte da skinete prstima ispicalu kožu, samo ćete pogoršati stvar i dovesti do toga da vam usne krvare i da vas bole dok pijete ili jedete, naročito nešto slano i kiselo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *