Home / Porodica i zdravlje / Zaštitite kožu od crvenila i oštećenja
Zaštitite kožu od crvenila i oštećenja

Zaštitite kožu od crvenila i oštećenja

Tokom hladnih dana koji su ove godine prilično kasnili, koža je osetljivija i zahteva malo brige na šta mnogi zaborave smatrajući da kožu treba štitit samo od izlaganja suncu i zaboravljajući da hidrataciju i elastičnost kože treba održavati i tokom zimskih meseci.

Da bi koža ostala elastična i dovoljno hidrirana, potrebno je, isto kao i leti, piti dovoljno tečnosti i jesti zdravu, sezonsku hranu. Boravak u zatvorenim, zagrejanim prostorijama može dovesti do isušivanja kože, naročito u prostorijama koje su pregrejane što se često dešava. Limunada, sokovi od ceđenog voća i čajevi pomažu hidrataciji kože ali i obezbeđuju unos vitamina pa tokom ovih meseci  koristite što više citursnog voća. Ovo voće je i odličan antioksidans, dragoceno je za telo i ishranu kože.

U zimskim, hladnim danima, često dolazi do crvenila i pucanja kože pa koristite zaštitne kreme, naročito onda kada je niska temperature kombinovana sa vetrom, naročito obratite pažnju na kožu lica i ruku koja je najizloženija hladnoći i vetru.

Da biste sprečili crvenilo i oštećenje kože, bilo bi dobro da izbegavate nagle promene temperature što je veoma teško kada iz zagrejane prostorije izađete napolje, zato štitite kožu nošenjem rukavica, a kožu lica što više zaštitite šalom.

Ako dugo boravite u zagrejanim prostorijama, potrudite se da je što češće provetravate kako bi se promenio vazduh,  ne držite odškrinute prozore što će dovesti do toga da vam bude neprekidno hladno već povremeno širom, na par minuta, otvorite prozore, to je sasvim dovoljno da se vazduh u prostoriji osveži a na grejna tela stavite posudu sa vodom kako bi vazduh bio dovoljno vlažan.

Ovih dana, nigde bez šala, kape i rukavica, a ako dugo boravite napolju i ako je  vedar, sunčan dan, ponašajte se kao na planini, koristite neku kremu sa zaštitnim faktorom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*