Home / Tetkina Kuhinja / Voćne torte su praznik same po sebi
Voćne torte su praznik same po sebi

Voćne torte su praznik same po sebi

Najlon Torta

Kora:

4 jaja

250 g šećera

8 kašika vrele vode

250 g brašna

Krem:

1l mleka

4 jaja

250g šećera

2 vanilin šećera

8 kašika brašna

voće (sezonsko)

2 kesice šlaga za ukrašavanje.

Umutiti mikserom jaja sa šećerom, dodati vodu, kašiku po kašiku i na kraju brašno.

Izliti  u podmazan kalup za tortu i peći na 200 stpeni oko 30 min. Kada je pečeno, izručiti na ravnu podlogu da se dobro ohladi. Ohlađeno preseći dva puta da se dobiju tri kore.

Krem se pravi tako što se mikserom umute jaja sa šećerom i vanilom i u to doda brašno, razredi se hladnim mlekom da se dobije ređa masa koja se zatim polako sipa u ostatak mleka koje je proključao na šporetu. Brzo mešati na tihoj vatri da se ne naprave grudvice, dok se ne zgusne. Kada je kuvano, skloniti sa vatre i dobro ohladiti. Filovovati kore i odozgo premazati šlagom.

Voćna puslica torta

Kora:

4 jaja

4 kašike šećera

4 kašike brašna

2 kašike ulja

Za drugu koru potrebno je pakovanje gotovih puslica.

Fil:

500 ml slatke pavlake

10 kašika šećera u prahu

Voće – banane, kivi, pomorandže…

Šlag za ukrašavanje

Umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca i mutiti dok ne postane penasto. Lagano umešti brašno i ulje i izliti u okrugao kalup za tortu. Peći na 200 stepeni dok ne porumeni. Izvrnuti na dasku da se ohladi.

Slatku pavlaku čvrsto umutiti sa šećerom, filovati koru, naređati voće iseckano na kockice pa sve prekriti puslicama, preko puslica po želji možete staviti još voža. Odozgo bogato prekriti šlagom i ukrasiti voćem i puslicama.

Šlag torta sa malinama

Potrebno je:

250 g šlaga u prahu

2 šolje vode

10 kašika šećera

300 g  malina

300 dcl kisele pavlake

2 kesice želatina

100 g mlevenog plazma keksa

Umutiti šlag sa vodom i šećerom i u njega dodati pavlaku i želatin pripremljen prema uputstvu na kesici. Masu podeliti na tri dela, u prvi deo dodati mleveni keks, u drugi dodati maline (cele ili izmiksirane) a treći deo ostaje beo.

U okrugli kalup za tortu (obložen folijom ili peki papirom) sipati prvo masu sa keksom, zatim masu sa malinama i odozgo belu masu. Ukrasiti malinama i ostaviti da se dobro ohladi i stegne u frižderu, najbolje pripremiti je dan ranije. Kada je dobro ohlađena, izvrnuti je na tacnu i ukrasiti po želji.

Prijatno!

Gordana Radojković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*