U novu godinu zdrave i nasmejane – Udruženje “Budimo zajedno” u poseti ženama koje se leče od karcinoma dojke

Dana 27.12.2012. godine Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke “Budimo Zajedno” organizovalo je na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u saradnji sa stručnjacima Klinike za onkološku hirurgiju “Emotivno iskustvenu radionicu” kao podršku ženama koje se trenutno nalaze na hiruškom lečenju raka dojke.

U Srbiji se godišnje otkrije oko 4.000 novih slučajeva raka dojke, od tog broja 30 odsto žena su mlađe od 50 godina Rak dojke je najčešći maligni tumor i tumor sa najvišom stopom mortaliteta kod žena širom sveta. Obolele žene se uglavnom, zbog neznanja i neobaveštenosti, osećaju  zapostavljenim i obeleženim. Iz straha od odbacivanja, lečene žene, često, odbijaju da pruže podršku obolelim ženama i podele sa njima neprocenjiva iskustva i savete. Zato su članice Udruženja “Budimo Zajedno” odlučile da pruže podršku ženama koje se trenutno nalaze na hirurškom lečenju. Emotivno iskustvena podrška žena koje su prošle kroz bolest ženama koje tek počinju svoje lečenje je neprocenjiva.

Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo Zajedno“ je osnovano decembra 2010. godine kao organizacija koja okuplja žene obolele i lečene od raka dojke, članove njihovih porodica, prijatelje i druga zainteresovana lica. Cilj udruženja je da pored rada na prevenciji raka dojke, pruži informativnu, emotivnu i psihološku podršku ženama obolelim i lečenim od raka dojke i članovima njihovih porodica, kako bi što lakše prevazišli svakodnevne poteškoće nastale zbog bolesti i lečenja.

– U Srbiji se obolele žene uglavnom, zbog neznanja i neobaveštenosti, osećaju zapostavljenim i obeleženim. Cilj akcije bio je psihološka podrška koja im je neophodna tokom lečenja, da žene znaju da nisu same, da su članice Udruženja uz njih. Žene su bile iznenađene ali i zadovoljne time da mogu svoje brige da podele sa ženamama koje su prošle kroz bolest – naglasila je Jasmina Lukić, predsednica Udruženja “Budimo Zajedno”. Uz druženje, članice su ženama na lečenju priredile mali koktel i podelile prigodne poklone uz pomoć svojih prijatelja, kompanije “AVON”, “ART IVAL” preduzeća za ručnu izradu čokolade i Kućom hrane “Lazarević”.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *