FreeDigitalPhotos.net

U susret praznicima – Čokoladne torte

Praznici su na pragu a gde je praznik  – tu je i torta. Nema svečanog ručka tokom kojeg  se nismo uzdržavali od gozbe i rekli  makar  jednom „čuvam se za tortu“!

Danas dajemo recepte za čokoholičare.

 

Torta  Najlepše želje

Potrebno je:

Za patišpanj:

10 jaja

3 žumanca

300 g šećera

200 g čokolade

200 g vode

300 g lešnika

1 kašika kafe

1 kašika brašna

Za beli preliv:

3 belanca

6 kašika šećera

125 g maslaca

Za čokoladni preliv:

150 g čokolade

125 g maslaca

Istopiti šećer i vodu na vatri. U to dodati čokoladu, mlevene lešnike, kafu i oko 1 minut mešati na vatri. Skloniti sa vatre i ohladiti. U ohlađenu masu dodati 13 umućenih žumanaca. Posebno umutiti sneg od 10 belanaca i dodavati u smesu  jednu po jednu kašiku lagano mešajući. Na kraju umešati i brašno. Sipati u kalup okruglog oblika i staviti da se peče u rerni prethodno zagrejanoj na  200 stepeni ali je odmah i smanjiti na 180 stepeni.  Nakon  pola sata smanjiti temperaturu  na 150 stepeni  i peći još pola sata. Kada je pečeno izvaditi iz kalupa i ohladiti.

Beli preliv:

Umutiti 3 belanca sa 6 kašika šećera ukuvanih u malo vode. U to dodati umućen maslac. Hladnu tortu filovati odozgo.

Čokoladni preliv:

Čokoladu rastopiti, dodati maslac i preliti preko belog fila ali ne razmazivati nego pustiti da neravnomerno pada. Ukrasiti crvenom ružicom. Uživati u slatkim zalogajima u dobrom društvu.

Može se napraviti nekoliko dana ranije jer što duže stoji , sve je lepša.

Ferero Roche torta

Kora:

100 g maslaca
100 g šećera u prahu
4 žumanca
4 belanca
130 g čokolade
1 kašika kakaa
1 vanilin šećer
70 g brašna
1 kašikica praška za pecivo
malo soli
70 ml slatke pavlake
130 ml mleka

Krem:
400 g nutele
400 g krem sira (a’la kajmak)
200 g prženih mlevenih lešnika, ne previše samlevenih
200 g  mlevenih napolitanki .

Mikserom umutite šećer, maslac. Čokoladu rastopiti  na pari. Kada je smesa od maslaca i šećera postala penasta, dodati žumanca, jedno po jedno, ohlađenu čokoladu, kakao i vanilin šećer. Brašno prosejati sa praškom za pecivo i dodati masi ,lagano izmešati kulinarskom žicom i mešajuči dodati slatku pavlaku, mleko i sneg od belanaca. Peći u kalupu za okruglu tortu. Pečeno izvaditi i kada se ohladi preseći na pola.

Fil: Sjediniti krem sir, lešnike, nutelu i mlevene napolitanke. Filovati tortu u sredini, odozgo i sa strane i bogato posuti lešnikom i mlevenim napolitankama.

I za kraj, možda će vam trebati ukusna torta „za poneti“

Brza keks torta

Potrebno je:

500 g plazma keksa

5 jaja

200 g šećera

200 g čokolade

250 g maslaca

1 duboka plastična kutija

Umutiti jaja sa šećerom, izlomiti čokoladu i kuvati na pari dok se ne zgusne da se prilikom mešanja vidi dno. U vruće umešati omekšali maslac i dobro sjediniti . Poređati red keksa i preliti vrućim filom , pa sledeći red – pa vruć fil i tako četiri reda keksa. Odozgo premazati filom i posuti rendanom čokoladom. Ostaviti da se ohladi. Vruć fil omekša keks, nije ga potrebno umakati u mleko. Ostaviti u frižderu da se dobro ohladi (napravite je najmanje dan ranije) i poneti prijateljim kod kojih idete na žurku! Obradovaćete ih i iznenaditi!

Uživajte!

Gordana Radojković

 

 

.

 

 

2 comments

  1. бака штрумпф

    ууу, ја сам данас по овом рецепту правил фереро роше, и супер је! до душе, мама је била упорна да унесемо неке измене у рецепт, попут одокативних мера, додале смо мало више брашна него што пише и једно јаје више, и уместо 400 грама крем сира ставиле смо мало мање и разлику допуниле павлаком, а сутра ћемо видети каква је торта, кад је пробамо, сад се хлади. у сваком случају добро изгледа, добар је рецепт. и то вам каже особа која не зна да кува 🙂

  2. Gordana Radojkovic

    Ovoj torti je najvazniji fil i odlican je. Iskreno i sama nisam verovala da mesavina i nutele daje tako dobar ukus. Plasila sam se da ne pokvarim nutelu 🙂 pa sam prvo probala sa mesanjem kasicice nutele i kasicice krem sira. Mogu se praviti varijacije sa patispanjem u zavisnosti da li imate sav materijal ili ne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *