Top deset žena 2012. godine

Krajem svake godine objavljuju se liste najuspešnijih ljudi, događaja koji su uzdrmali svet, liste najlepših, najbolje obučenih, najbolje pesme, najboljeg filma… Jedan italijanski sajt objavio je listu Top deset žena 2012. godine koja je obuhvatila uspešne žene iz celog sveta ali i tri nastavnice iz Konektikata koje su se žrtvovale kako bi spasile decu bezumnog masakra koji se desio 14. decembra ove godine.

Pogledajte koje su se žene i kojim redom našle na ovoj listi:

1.      Mišel Obama, kako navode, dobitnica deklaracije ljubavi koju joj je uputio suprug Barak Obama nakon pobede na izborima izjavivši da danas ne bi bio ovakav kakav jeste da pre dvadeset godina nije zamolio Mišel da se uda za njega. Smatraju je jakom ženom kojoj Barak mnogo duguje što je reizabran za predsednika.

2.      Nastavnice osnovne škole u Konektitatu proglašene su ženama herojima, dovoljno razumnim da ne upadnu u paniku već da spašavaju decu.

3.      Lana Del Rej, devojka koja je svojim debi albumom uspelada bude proglašena jednom od 50 najpopularnijih žena na Internetu, popularnija od Rijane i Lejdi Gage.

4.      Meril Strip, žena koja se ne plaši starosti, božanska, kako je nazivaju, koja je ove godine dobila svog trećeg Oskara za ulogu u filmu The Iron Lady.

5.      E. L. Džejms, atorka knjige “Pedeset nijansi sive”, žena koja je potukla sve rekorde u prodaji tiraža.

6.      Ketrin Faleni, dvadesetčetvorogodišnjakinja koja je izumela frižider koji radi bez struje i dobila stipendiju NASA-e.

7.      Adel, dobitnica šest Gremi nagrada, proglašena je umetnicom godine a njen album “21” najboljim albumom za 2012. godinu.

8.      Liu Jang, prva kineskinja koja je 16. juna ove godine odletela u svemir, ima 33 godine i tek pre dve godine je regrutovana u koneski svemirski program.

9.      Aung San Su Ći, proglašena je simbolom mirne borbe protiv tiranije, dobitnica Nobelove nagrade za mir.

10.  Haifa Al-Mansur, prva žena režiser u Saudijskoj Arabiji, snimila je film “Bicikl” koji se bavi zabranom ženama da voze bicikl jer se isto smatra nepristojnim. Ovaj film je snimala tri godine i trpela veliki pritisak da prestane da se bavi poslom koji je izabrala. Njen film se prikazuje širom sveta no u njenoj zemlji, u kojoj ne postoje bioskopi, odbijaju da ga javno prikazuju.

Izvor: donnamoderna.com

Foto: style.time.com

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *