FreeDigitalPhotos.net

Šišarka, simbol plodnosti i besmrtnosti

Jedan od najčešćih novogodišnjih ukrasa je šišarka, ali dok je stavljate na jelku, posmatrate kao detalj na mnogim ukrasnim predmetima vezanim za Novu godinu i Božić, sigurno ne razmišljate o simbolici ovog jedinstvenog ploda.

Šišarka je, simbol večnosti i besmrtnosti jer je plod bora, zimzelenog drveta kome iglice ne žute i ne opadaju.  Ona je simbol boga na zemlji, životne snage koju nosi i besmrtnosti koju ima samo on. Povezana je sa ponovnim rađanjem, obnavljaljen i vaskrsenjem.

Zbog toga što je ovalnog oblika, podseća na jaje, i puna je semena, šišarka je i simbol plodnosti. U davna vemena novovenčanim parovima su u prostoriju u kojoj su spavali stavljali šišarke što je trebalo da im donese veliki i zdrav porod.

Bor se generalno smatra drvetom koje simbolizuje moć prirode, života i bračne sreće, kao i svi četinari.

U zapadnom svetu se simbolima ne posvećuje velika pažnja kao u zemljama Dalekog istoka, u Kini je bor simbol unutrašnjeg mira i istine. Stara kineska legenda kaže da ljudi mogu postati besmrtni ako se hrane samo smolom i iglicama bora kao i semenkama šišarke. I danas često kombinuju šišarku sa drugim simbolima životne snage kako bi obezbedili dugovečnost.

Onog trenutka kada ste na novogodišnju jelku stavili šišarku, simbolično ste prizivali sreću svom domu i dugovečnost članovima svoje porodice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *