unicef-logo
unicef-logo

Šezdeset šest godina UNICEF-a

Davne 1946. godine, na današnji dan, Generalna skupština Ujedinjenih nacija  osnovala je UNICEF – Međunarodni fond Ujedinjenih nacija za pomoć deci u zemljama razorenim ratom.

UNICEF je osnovan sa ciljem da pomogne deci, žrtvama Drugog svetskog rata kao i da pomogne obnovu škola, bolnica i drugih institucija koje su važne za pravilan razvoj i obrazovanje dece.

Kasnije, misija UNICEF-a se proširila na pomoć deci širom sveta, najviše u siromašnim zemljam, ova organizacija se upustila u veliki zadatak da decu spase siromaštva, iskoreni bolesti koje su za razliku od razvijenih zemalja sveta u siromašnim zemljama smrtonosne za decu, da pomogne obrazovanje dece tamo gde ono skoro da ne postoji.  Dobili su mnoge bitke, mnoge još uvek vode, kad osvoje jednu bitku sa siromaštvom, bolestima, na drugom kraju sveta pojavljuje se novo “bojno polje” koje treba osvajati, a mnogi aktivni članovi UNICEF-a izgubili su svoje živote pomažuči drugima.

Danas je 161 zemlja članica ove organizacije a Srbija, odnosno bivša Jugoslavija je bila jedna od prvih zemalja koja je 1947. godine, iste godine kada je primila veliku humanitarnu pomoć u mleku, odeći, obući I higijenskim sredstvima,  potpisala ugovor o saradnji sa UNICEF-om i prva zemlja u Evropi a druga  svetu koja je 1948. godine osnovala Nacionalni komitet za UNICEF.

Pomažući deci širom sveta i suočavajući se sa ogromnim problemima koji mnogoj deci onemogućavaju da imaju normalno detinjstvo, obrazuju se i razvijaju u zdravoj sredini, Ujedinjene nacije su 1989. godine usvojile Konvenciju o pravima deteta, prvi međunarodni zakon koji štiti decu, a UNICEF, kao organizacija koja ima najviše iskustva sa problemima dece širom sveta, ima zadatak da promoviše primenu ovog zakona. UNICEF tako, pored materijalne pomoći u hrani, vodi, odeći, pomoći u zdravstvu, brine o seksualnoj eksploataciji dece, deci žrtvama iz ratnih područja, onoj koja su primorana, umesto da se igraju i obrazuju, na rad, i pokušava da širom sveta reši probleme vezane za predrasude i rasizam.

Sedište UNICEF-a se nalazi u Njujorku a svaka od 191 zemlje, članice ove organizacije kroz svoje ogranke pokušava da deci koja su siromašna, bolesna ili onemogućena da se obrazuju obezbedi uslove za normalno odrastanje.

U ovo prednogovodišnje vreme, jedan od prepoznatljivih simbola UNICEF-a, novogodišnje čestitke, iako ih sa pojavom Interneta sve manje šaljemo, putuju širom sveta što je svojevrsna pomoć ovoj organizaciji svakoga ko kupi ovu čestitku. Milijarde UNICEF-ovih čestitki prodatih u poslednjih 60 godina donelo je stotine miliona dolara prihoda ovoj organizaciji koji omogućava ovoj organizaciji da pruži pomoć deci tamo gde je neophodna.

Preoznatljive UNICEF-ove  novogodišnje čestitke su nastale zahvaljujući jednoj devojčici. JJitka Samkova, sedmogodišnja Čehoslovakinja, je napravila čestitku kako bi se zahvalila ovoj organizaciji na tome što je obezbedila mleko i lekove za decu u njenom selu koje je bilo opustošeno ratnim razaranjima. Nacrtala ju je na komadu stakla jer nije imala papir, a na slici su prikazana deca kako se igraju. Njena učiteljica je ovu čestitku poslala Kancelariji UNICEF-a u Pragu, a oni odatle u Njujork. Prve UNICEF-ove čestitke štampane su 1949. godine.

Ako ste od onih koji još uvek šalju novogodišnje čestitke, kupite UNICEF-ovu, vaše malo vratiće veliki osmeh na lice nekog deteta .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *