Home / Kafa sa tetkom / Poslastičarnica nakita Mirjane Uzur
Poslastičarnica nakita Mirjane Uzur

Poslastičarnica nakita Mirjane Uzur

Mirjana Uzur je žena koja je veći deo svog života provela radeći odgovoran i važan posao za koji se školovala, a želelela je nešto sasvim drugo i  krala je trenutke kako bi sa puno puno ljubavi i strasti pravila nakit u želji da izbegne prosečnost.Na pragu pedesete godine, napravila je pravi iskorak i krenula u avanturu zvanu – umetnička radionica. Želja joj je bila da ono što radi celog života samo za sebe i svoje najbliže, radi i za druge, da vidi svoja “čeda” na ženama svih uzrasta, ženama koje imaju svoj stil, koje svom izgledu uvek daju lični pečat  i koje umeju da prepoznaju  energiju i ljubav utkanu u svaki komad nakita koji pravi Podarila nam je ovo slatko mesto, poslastičarnicu čiji se slatkiši konzumiraju na drugačiji način – nose se sa stilom.

Zašto naziv  “Poslastičarnica nakita”?

Naziv je došao sam od sebe. U početku sam najviše radila nakit od polimerne gline.Dok  sam mešala  boje i oblikovala  nakit, imala  utisak kao da mesim i pravim kolače. Čak me je i pečenje perli  u rerni  podsećalo na to i tako se vrlo  brzo iskristalisao naziv Poslastičarnica nakita. Sam naziv je takav da ne ostavlja ljude ravnodušnim, čak i one kojima se baš  ne dopada.

Kako si počela da izrađuješ nakit?

Jos kao sasvim mala devojčica volela sam da pletem, heklam, pravim nakit. Svaki komad nakita koji mi je dolazio pod ruku sam reciklirala i pravila nešto novo, drugačije. Nikada nisam volela industrijski nakit, smatrala sam da nakit treba da bude originalan, drugačiji, da daje lični pečat.

Želeći da pobegnem od svakodnevice usudila sam se da  napustim posao koji sam imala i sa 50 godina počnem da radim ono što zaista volim.Nisam baš naišla na odobravanje i podršku svoje okoline, više na čuđenje i neodobravanje, ali eto, napravila sam taj iskorak i od hobija  napravila posao od kojeg živim i koji me ispunjava.

Kako pronalaziš inspiraciju, kako stvaraš?

Inspiracija dolazi spontano, iz prirode ili je stvar moje mašte, pravljenje nakita me opušta. Retko planiram unapred, kada uzmem neki kamen u ruke, obično je kamen taj koji svojim oblikom, bojom i pričom određuje konačni izgled gotovog komada nakita.Isto je i sa polimernom glinom,  boje prirode su  te koje me inspirišu, kombinacija zemlje i neba, peska i mora Privlači me I rad sa kristalima, tretiram ih kao živa bića. Dok pravim nakit,  često mislim na to u kakvim će  sve prilikama biti nošen.Uvek mi izmami osmeh kada sretnem  nepoznatu  ženu koja je moj komad nakita ukolopila u odevnu kombinaciju baš onako kako sam ja zamislila.

Kako bi opisala svoj nakit?

Moj nakit je sanjiv, romantičan, ženstven , prepoznatljiv po bojama, uvek aktuelan, jer ako neko odvoji određenu sumu novca da kupi nakit onda treba da ga nosi godinama.

Ima li interesovanja za kupovinu nakita?

Ima, naravno, naše žene vole da kupuju nakit i koliko god da je svima nama ova kriza teško pala, svaka uspeva da odvoji neki novac i obraduje sebe . Nažalost, muškarci retko kupuju za svoje lepše polovine.

Žene koje koriste Internet informišu se o ponudi i novim trendovima na društvenim mrežama, Fejsbuku i sve više Pinterestu. Moj  snimak na na YouTube  za sedam meseci imao je 5.000 pregleda što nije zanemarljiv podatak.

Kako sebe i svoj posao  vidiš za pet godina?

Kad odrastem, želim i dalje da radim nakit!

U susret novogodišnjim praznicima, čitateljkama portala Tetka, Mirjana Uzur i  Poslastičarnica nakita  daruju dva poklona:

viseće naušnice, ručno rađene unikatne perle od polimerne gline u kombinaciji sa drvetom   naušnice od polimerne gline u metalnom prstenu bez olova i nikla

Sve što treba da uradite da biste dobili  poklon je da osmislite ime za svaki  od ova dva poklona. Dva najzanimljivija odgovora doneće vam ove naušnice.

 

 

8 comments

 1. Divim se hrabrosti koju imate da napustite posao i bavite se onim sto volite i tako lepo i posveceno radite.Divan je nakit, Mirjana, divan je i naziv radnje, bas je pravi!

 2. Sta reći Miko, prelepo, vidi se da uživaš u onome što radiš. Posetiću te uskoro

 3. Velika je hrabrost u ovo vreme i ovoj zemlji odustati od sablona i utabanih staza, a poci za snom. Podrska svakoj zeni koja to uradi, a narocito MIrjani ciji san je ovakva umetnost, koja je iskonska ljudska potreba, radost i lepota.

 4. Predivno.Lepota za oko i srce.Samo napred,

 5. Bravo Mirjana za hrabrost i ovaj divan nakit.

  • Kad neko prestane da sanja svoj zivot i pocne da zivi svoj san i snovi postaju java. Svaki kamen, svaka perla polako te vode zeljenom cilju dok svaka od nas uziva u onome sto vidi, posmatrajuci nakit koji si napravila..

 6. Hvala svima od srca..znaci mi…bas…Dovoljno je jako, jaaako zeleti, zaboraviti na izgovore, biti disciplinovan, uporan i vredan
  Jako je važno ostvariti svoje snove. Važno je isto koliko i živeti.Zato nikada ne treba reci..“nema veze“…IMA VEZE !!!…i naravno…na kradljivce snova nemojte da se obazirete;).

 7. Po odluci Mirjane Uzur, dobitnice naušnica su:

  n1 – Danica Popadic – djelatine
  n2 – lukremo – vrele marele

  Molimo vas da nam dostavite adresu na mejl tetka.rs@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*